Λαγκάρντ: Η Ελλάδα προχωρά προς τη σωστή κατεύθυνση

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 17:02
UPD:17:38
Reuters/GARY CAMERON

Η κ. Λαγκάρντ σε δήλωσή της τόνισε ότι «η Ελλάδα προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση.

Την άποψη ότι η χώρα μας προχωρά προς την σωστή κατεύθυνση, μετά και τη σημερινή επιτυχημένη έκδοση πενταετούς ομολόγου, εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Η κ. Λαγκάρντ σε δήλωσή της τόνισε ότι «η Ελλάδα προχωράει προς την σωστή κατεύθυνση. Διαγράφεται στον ορίζοντα η πλήρης επιστροφή της στις αγορές».

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι απομένουν ακόμη «πολλά να γίνουν» για να σταθεί ξανά στα πόδια της η χώρα, η οποία τελεί υπό διεθνή χρηματοπιστωτική βοήθεια από το 2010. Όσον αφορά ειδικότερα την αναδιάρθρωση χρέους, επεσήμανε ότι «το πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και ακόμη απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν».

Προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία

Με την ευκαιρία έναρξης της ετήσιας εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, η κ. Λαγκάρντ απηύθυνε προειδοποίηση στους ηγέτες του κόσμου ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για τα «τεράστια δημόσια και τραπεζικά χρέη», που συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη και να υπονομεύουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε έκκληση προς τις ηγεσίες των χωρών να συνεργαστούν και να βελτιώσουν με «αποτελεσματικότερες μεθόδους» την οικονομική κατάσταση στο δημόσιο και τραπεζικό τομέα, ώστε να αποφευχθεί ένα καινούριο κραχ, όπως αυτό που συνέβηκε το 2008.

Επίσης, η γενική διευθύντρια του Ταμείου εξέφρασε απογοήτευση για τις «επίμονες καθυστερήσεις» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από το ΔΝΤ, πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί το 2010 και με σκοπό να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, τόνισε, ενώ περιέγραψε την καθυστέρηση ως «εντελώς απογοητευτική» και δεσμεύτηκε «να διασφαλιστεί η συνέχιση της νομιμότητας, της συνάφειας, της οικονομικής ισχύς και η αποτελεσματικότητα του Ταμείου» .

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις κατά του εφησυχασμού, ιδιαίτερα στο χώρο της Ευρωζώνης, όπως επίσης επανέλαβε τις ανησυχίες που εκφράζονται με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, περί δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες οικονομίες και χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να σημάνει ένα «φαύλο κύκλο χαμηλής ανάπτυξης».

«Η δημιουργία μιας πιο δυναμικής, πλούσιας σε θέσεις εργασίας παγκόσμιας οικονομίας, παραμένει ο συλλογικός μας στόχος», τόνισε η κ. Λαγκάνρντ, προσθέτοντας ότι «για το σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρξει ενεργότερη διαχείριση της κατάστασης για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων και την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ΔΝΤ θέλει να ενθαρρύνει τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για να εξεταστούν «βαθύτερες μεταρρυθμίσεις» στις αγορές εργασίας τους και στους κανονισμούς που περιορίζουν το εμπόριο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω το 2014 και το 2015.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα