Γ. Στουρνάρας: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

Καλυμμένες για ένα έτος οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας
Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 11:03
UPD:12:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου).

Η Ελλάδα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, δήλωσε σε συνέντευξή του στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους.

«Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές. «Θα βγούμε ως το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά ουδέν αναληθέστερον (ότι θα βγούμε στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου). Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς. Δεν υπάρχει καμία βιασύνη», ανέφερε. 

Τόνισε, εξάλλου, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος και ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, αν και, όπως είπε, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. «Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. «Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος. Δεν είναι τα κριτήρια τέτοιου είδους (σ.σ.: μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat). Έχουν να κάνουν με τα spreads, το επιτόκιο κτλ. Θα δούμε (αν θα βγούμε και το β’ εξάμηνο μετά)», είπε.

Για το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εκταμιευθεί στην ώρα του, δηλαδή ως τις 9 Μαΐου, και διεμήνυσε πως υπάρχουν τα χρήματα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο νέας βοήθειας ή μνημονίου, επανέλαβε πως για το επόμενο έτος δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό και είναι καλυμμένο και για την περίοδο 2015-2016 υπό προϋποθέσεις πάλι δεν υπάρχει και αν αυτές υλοποιηθούν. «Από το 2016 και μετά η προσδοκία είναι ότι βγαίνουμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες, αλλά θέλω να είμαι προσεκτικός σ’ αυτό και να επιφυλαχθώ.»

Για το μέλλον του στο ΥΠΟΙΚ

Ερωτηθείς σχετικά με το μέλλον του στο υπουργείο Οικονομικών, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Οι στόχοι που είχα θέσει έχουν επιτευχθεί. Ξεκινά νέος κύκλος για μένα», ανέφερε. «Δόξα τω Θεώ, κρατάω γερά μέχρι τώρα και είμαι ευτυχέστατος εδώ που είμαι», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι «η έξοδος της χώρας στις αγορές θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως έχει σχεδιαστεί».

«Όλες οι άλλες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο ως “προφητείες” και προφανώς δεν σχετίζονται με την πραγματικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρώτο δείγμα  τα έντοκα

Τεστ των προθέσεων της αγοράς για τα επιτόκια θα αποτελέσει, εν τω μεταξύ, η έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας αύριο, Τρίτη.

Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε νέα μείωση του επιτοκίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους, εντούτοις μια νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης θα αποτελούσε θετική ένδειξη για το γενικότερο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η άμεση έξοδος στις αγορές.

Στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων είχε υποχωρήσει στο 3,60%, από 4% που ήταν το Φεβρουάριο και 4,1% τον Ιανουάριο. Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν στο 4,55%.

Το ύψος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60%), το ποσό που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μπορεί να διαμορφωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα διατεθούν για την αναχρηματοδότησης των λήξεων των εντόκων εξάμηνης διάρκειας έκδοσης Οκτωβρίου 2013 που λήγουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα