Νέο ραντεβού με την τρόικα

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 06:02
UPD:09:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία στις χθεσινές πολύωρες συνομιλίες, διάρκειας 12 ωρών, στο υπουργείο Οικονομικών.

«Πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο ΥΠΟΙΚ.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (σ.σ. αναγκαία συνθήκη για να εγκριθούν οι δόσεις)», ανέφερε ο ίδιος παράγοντας και πρόσθεσε: «εάν είναι, θα κλείσουμε σήμερα, ή δεν θα κλείσουμε καθόλου. Εάν δεν κλείσουμε σήμερα, συνεχίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Τα ανοιχτά μέτωπα

Μετά 178 ημέρες διαπραγματεύσεων, οι συνομιλίες «σκοντάφτουν» στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (μάλιστα η τρόικα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος), στο θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα με την τρόικα να ζητεί νομοθετική ρύθμιση, που ουσιαστικά θα απελευθερώνει τις απολύσεις, αλλά και στην απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών  για απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πιο κοντά, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει». Σύγκλιση, χωρίς ωστόσο συμφωνία, υπάρχει στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Εργασιακά

Στα «μέτωπα» του εργασιακού, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται να περνάει τις θέσεις του όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκτός απροόπτου, δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής:

1. Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, προωθείται μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών που πληρώνει ο εργαζόμενος κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η μείωση θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούλιο. Θεωρείται, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πολύ πιθανό, να υπάρξει πρόσθετη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα από το 2016ώστε να επιτευχθεί και ο μνημονιακός στόχος για μείωση μόνο των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο ποσοστιαίες μονάδες (από τις 3,9 μονάδες συνολικά) θα προκύψουν από την κατάργηση του σκέλους που καταβάλλει σήμερα εργοδότης και εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ. Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις προκειμένου να διευκρινιστεί αν θα υπάρξει και κατάργηση επιδομάτων που καταβάλλονται μέχρι σήμερα, όπως είναι το οικογενειακό.

2. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και τον κυρίαρχο ρόλο θα αναλάβει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Ήδη έχει υπάρξει σχετική συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Αναμένεται να διευκρινιστεί μόνο το αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση

3. Οι τριετίες θα διατηρηθούν ως έχουν για τους εργαζόμενους. Ωστόσο δεν αποκλείεται η τελική συμφωνία να προβλέπει παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια ανέργους.

«Δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015»

Εν τω μεταξύ μετά την ολοκλήρωση, αργά το βράδυ της Δευτέρας, της συνάντησης, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.

Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας - Αποχωρεί ο Π. Τόμσεν

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση. Από την πλευρά των επικεφαλής της τρόικας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, φεύγει σήμερα από την Αθήνα και θα αντικατασταθεί στη συνέχιση των συζητήσεων από τον μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου. Στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν να μετέχουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα