«Μετά τις συνελεύσεις των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν οι αυξήσεις»

Απάντηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για τα ποσά που θα απαιτηθούν από το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο κ. Γκόρτσος (φωτ. αρχείου), απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη συμπεριφορά που θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επισήμανε ότι επαφίεται στη δική τους κρίση κατά πόσο θα συμμετάσχουν ή όχι.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Σε δήλωση γρίφο ως προς το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ προχώρησε χθες ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Παπαδάκης, στη Βουλή, παίρνοντας αποστάσεις από τα τελικά ποσά που θα απαιτηθούν.

«Μέχρι στιγμής τα ποσά που ακούγονται για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κάθε μιας τράπεζας, ουσιαστικά ανακινούνται από τις ίδιες τις τράπεζες» είπε χθες ο κ. Παπαδάκης σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις.

Σε μια φανερή προσπάθεια να μην εκφράσει ρητώς τους ενδεχόμενους ενδοιασμούς του σχετικά με το ύψος του ποσού που θα κληθεί να καλύψει το ΤΧΣ, ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι «τα ποσά θα οριστικοποιηθούν όταν θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τις Γενικές Συνελεύσεις».

«Τότε θα δούμε τι θα γίνει» πρόσθεσε σιβυλλικά και σημείωσε ότι το αν θα υπάρξει ή όχι κάποια νομοθετική ρύθμιση για το θέμα είναι καθαρά θέμα της Βουλής και όχι της Τράπεζας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η αναφορά του κ. Παπαδάκη ήρθε προς απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί ποια ποσά από αυτά που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση θα διατεθούν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Πληθώρα ερωτήσεων

Τόσο ο κ. Παπαδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος, δέχτηκαν πληθώρα ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρές ζημίες το ελληνικό Δημόσιο από τη διαδικασία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγκεκριμένα, τόσο ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής όσο και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη επισήμαναν ότι το ελληνικό κράτος απέκτησε τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών σε πολύ υψηλότερες τιμές από εκείνες που θα τις πωλήσει σε ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, η κυρία Βαλαβάνη παρουσίασε δύο σενάρια για την περίπτωση της Alpha Bank, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με αυτά το ελληνικό Δημόσιο θα έχει απώλειες από 100 εκατ. έως 450 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα για την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου θα κυμανθούν σύμφωνα με την κυρία Βαλαβάνη σε 150 εκατ. με 600 εκατ. ευρώ.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν παρέστη ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε ο αναπληρωτής ή ο υφυπουργός του χαρτοφυλακίου, πιθανώς διότι οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ γνώριζαν ότι δεν υπήρχαν οριστικές αποφάσεις που θα απαντούσαν στα επίμονα ερωτήματα των βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γκόρτσος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη συμπεριφορά που θα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επισήμανε ότι επαφίεται στη δική τους κρίση κατά πόσο θα συμμετάσχουν ή όχι.

Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε με νόημα ότι «εμφαίνεται εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» από το γεγονός ότι οι κατά τη διάρκεια των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου «η άσκηση των warrants έγινε σε μικρή έκταση τόσο στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς όσο και της Alpha Bank».

«Αυτό δείχνει ότι κάποιοι κράτησαν τα warrants εκτιμώντας ότι η τιμή της μετοχής των τραπεζών τους θα ανέβει ώστε να έχουν κέρδος. Ο ορθολογικός παίκτης αυτό κάνει, διότι θέλει να μεγιστοποιήσει το κέρδος του» είπε ο γ.γ. της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών επισημαίνοντας ότι Ελληνες και ξένοι ιδιώτες επενδυτές δεν ασκούν ακόμη τα δικαίωμα των warrants, καθώς περιμένουν να εξαντλήσουν το «βάθος τριετίας» που έχουν στη διάθεσή τους.

Περιορισμός της κερδοσκοπίας

Ο κ. Παπαδάκης και ο κ. Γκόρτσος ενημέρωσαν τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής σχετικά με την πρόταση της Ε.Ε. για εξέταση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά την υποβολή αναφορών και τη διαφάνεια των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων σχετικά με τα διαρθρωτικά μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε.

Ειδικότερα, επισήμαναν ότι η πρόταση κανονισμού για τα τραπεζικά ιδρύματα αποσκοπεί στον περιορισμό των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων που αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, διευκρίνισαν ότι οι προβλέψεις του δεν θα έχουν εφαρμογή στις ελληνικές τράπεζες αλλά μόνο σε τράπεζες «παγκόσμιας σημασίας».

Επισήμαναν, όμως, ότι αφορούν έμμεσα τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό την έννοια ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι ανεξάρτητη από το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Σε τοποθέτησή της η Α’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου επισήμανε ότι η πρόταση κανονισμού για τις συναλλαγές στοχεύει στο να ελεγχθεί ο λιγότερο ρυθμιζόμενος σκιώδης τομέας των τραπεζών (shadow banking). Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ενίσχυση της διαφάνειας θα ευνοήσει την παροχή πληροφόρησης για την πρόληψη συστημικών κινδύνων.  

Eurobank: Παρέμβαση από το ΤΧΣ

Tην πρόθεση της διοίκησης της Eurobank να συγκαλέσει έκτακτη συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου «μπλόκαρε» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ελλείψει του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση που εμποδίζει την αύξηση, παρά το δεδηλωμένο ενδιαφέρον επενδυτών να τοποθετήσουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η πολύμηνη εκκρεμότητα θέτει σε κίνδυνο την ιδιωτικοποίηση, εφόσον δεν προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού νόμου.

Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ αποφάσισε χθες το απόγευμα να καταψηφίσει το θέμα της σύγκλησης γενικής συνέλευσης, το οποίο επρόκειτο να τεθεί στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Eurobank -το οποίο αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής μέχρι να είναι έτοιμο το Ταμείο-, επικαλούμενο νομικό πρόβλημα.

Ειδικότερα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι η αύξηση δεν καλύπτεται από το νόμο 2190 αλλά από τη νομοθεσία που αφορά το ΤΧΣ, δηλαδή μια σειρά νόμων που επιτρέπουν τη συμμετοχή του στις αυξήσεις κεφαλαίου. Κάτι τέτοιο δεν σχετίζεται με τις αυξήσεις της Alpha Bank και της Πειραιώς που γίνονται με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Η Eurobank είναι διαφορετική περίπτωση για μια σειρά από λόγους: στην αύξηση της τράπεζας θα συμμετάσχει το Ταμείο, θα γίνει εύλογα σε τιμή χαμηλότερη της τοποθέτησης του Ταμείου και άρα, υπάρχει μια ανάγκη νομικής προστασίας των μελών του ΤΧΣ για να συναινέσουν σε μια αύξηση σε τιμής αγοράς.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να καλυφθεί μόνο με το νέο νόμο, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Το πολιτικό περιβάλλον και η αβεβαιότητα όσον αφορά την ψήφισή του έχει αφήσει στον αέρα το νομικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο ώστε να αξιοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον από συγκεκριμένα funds, εκ των οποίων πιο «ένθερμα» το Fairfax και το York Capital, που προτίθενται να καταβάλουν περί τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στα 2,6 με 2,7 δισ. ευρώ, αφού θα μετατραπούν σε κεφάλαια τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης λόγω ενός αυτόματου bail in που προκύπτει από την καταβολή κρατικής στήριξης, όπως επιτάσσει η DG Comp και όχι η Οδηγία 4119.

Ακόμη και αυτό το θέμα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, εκτιμούν τραπεζικές πηγές.

Το ΤΧΣ θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση ώστε να διατηρήσει στην τράπεζα ποσοστό άνω του 50% και να αποφύγει το σημαντικό dilution, κάτι που αποδέχονται και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Η διοίκηση της Eurobank επιδιώκει να μη χαθεί το ευνοϊκό μομέντουμ και ζητά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να τελειώσει η εκκρεμότητα, όποια λύση και αν επιλεγεί.

Πάντως, η πρόταση για συμμετοχή του Ταμείου στην αύξηση των 3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, δίνει μια επιπλέον ευκαιρία ψήφισης του νέου πλαισίου, αφού διασφαλίζει σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάκτηση των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν ψηφιστεί ο νόμος, την αύξηση θα καλύψει το Ταμείο και θα ακολουθήσει μια γενναία αναδιάρθρωση της τράπεζας ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, που είναι μνημονιακή υποχρέωση, σε επόμενο χρόνο.

Roadshow της Alpha Bank σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία

Με στόχο την κάλυψη της αύξησης από μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια ξεκινά από σήμερα ένα μαραθώνιο roadshow η διοίκηση της Alpha Bank, με παρουσιάσεις τις επόμενες είκοσι ημέρες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Μέση Ανατολή και Ασία.

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της τράπεζας επικεντρώνεται στην προσέλκυση μακροπρόθεσμων, ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων και sovereign funds στην αύξηση του 1,2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενισχύοντας την ιδιωτική συμμετοχή στην τράπεζα σε πάνω από το 30%.

Δύο ομάδες στελεχών της Alpha Bank, με επικεφαλής τους γενικούς διευθυντές Σπύρο Φιλάρετο, Αρτέμη Θεοδωρίδη και Βασίλη Ψάλτη αρχίζουν από σήμερα παρουσιάσεις, ξεκινώντας από το Λονδίνο και στη συνέχεια σε Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σικάγο, όπως και στο Τορόντο. Roadshows θα πραγματοποιηθούν στη Μέση Ανατολή με στόχο την ενημέρωση των sovereign funds και σε χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας.

Η διοίκηση της Alpha Bank «ποντάρει» στη συμμετοχή επενδυτών με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αξιοποιώντας τη σημερινή ισχυρότερη θέση της τράπεζας, του κλάδου, αλλά και της οικονομίας.

Στην προηγούμενη αύξηση το μεγαλύτερο μέρος κάλυψαν hedge funds που τοποθετήθηκαν διαβλέποντας προοπτικές κερδοφορίας στην εγχώρια αγορά.

Η πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του τραπεζικού κλάδου, την επίσημη εικόνα που υπάρχει μετά την BlackRock και τα θεμελιώδη κάθε τράπεζας αναμένεται να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις αυξήσεις που πραγματοποιούνται.

Παρότι υπάρχει εγγύηση κάλυψης από τη Citigroup και την JP Morgan, που είναι επίσης global coordinators και joint bookrunners, δεν τίθεται θέμα χρήσης της συμφωνίας κάλυψης, με βάση το ενδιαφέρον που ήδη καταγράφηκε κατά την προετοιμασία της αύξησης.

Στις 28 Μαρτίου πραγματοποιείται η έκτακτη συνέλευση της τράπεζας που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το book buinding για τους διεθνείς επενδυτές, ενώ για μικρό μέρος της αύξησης θα γίνει δημόσια προσφορά στην Ελλάδα για ιδιώτες μετόχους, με προσπάθεια να υπάρξει προνομιακή συμμετοχή μετόχων και κατόχων warrants.

Μετά την αύξηση, η συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank από το 18% με 19% θα ανέλθει σε πάνω από 30%.

Με την αύξηση του 1,2 δισ. ευρώ η τράπεζα θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 262 εκατ. ευρώ και θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Η απαλλαγή από τις προνομιούχες μετοχές βελτιώνει την ποιότητα των κεφαλαίων και «απελευθερώνει» τη μερισματική πολιτική. Σε αντίθετη περίπτωση, η τράπεζα θα βαρύνονταν από τόκους προς το Δημόσιο, αυξανόμενους ανά έτος.

Μετά την αύξηση, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται σε 12,1% και διευκολύνεται η χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου υπό το ενισχυμένο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας.

Η αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών ενισχύει την εμπορευσιμότητα της μετοχής και τη συμμετοχή σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες, επιταχύνοντας την επαναϊδιωτικοποίηση.

Τα μεγέθη του 2013

Στη χρήση 2013 η Alpha Bank είχε κέρδη ύψους 2,9 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από την ενσωμάτωση της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ χωρίς αυτό το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο κατά 304 εκατ. ευρώ. Στο τέταρτο τρίμηνο η τράπεζα βελτίωσε περαιτέρω τις χρηματοοικονομικές επιδόσεις λόγω της αύξησης του καθαρού εσόδου τόκων, το οποίο επηρεάσθηκε θετικά από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως.

Σχεδιασμός με εναλλακτικές για την Εθνική

Το σχεδιασμό για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της θα οριστικοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Τράπεζα, σε συνάρτηση με το χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των κινήσεων που θα πραγματοποιήσει.

Με ορίζοντα την υποβολή του capital plan στις 15 Απριλίου θα προηγηθεί συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και η Εθνική θα καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πρωτοβουλιών που εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και θα είναι πιο δραστικές όσο πιο στενό είναι το χρονοδιάγραμμα.

Τα αποτελέσματα

Στις 20 Μαρτίου η Εθνική θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της χρήσης 2013, τα οποία -και οι παρουσιάσεις που θα ακολουθήσουν- θα δώσουν την ευκαιρία στη διοίκηση της τράπεζας να «τεστάρει» τις διαθέσεις της αγοράς και των επενδυτών.

Στη «φαρέτρα» του Ομίλου περιλαμβάνεται σειρά κινήσεων, με τη Finansbank να παραμένει στο επίκεντρο χωρίς, στο πλαίσιο που αναφέρθηκε, να υπάρχει απόφαση για ποσοστό και χρόνο πώλησής του, αν και σε κάθε περίπτωση το ανώτατο θα ήταν το 49%, με διάθεσή του σταδιακά ή εφάπαξ.

Η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αποτελεί εναλλακτική που εξετάστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας, ενώ σημειώνεται ότι η Εθνική έχει προετοιμαστεί και για την έκδοση ομολόγου για την άντληση ρευστότητας.

Οι πωλήσεις, δε, περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι τουλάχιστον δέκα και περιλαμβάνουν τον Αστέρα, ο οποίος βρίσκεται στη φάση των εγκρίσεων, τη συμφωνία με την Calamos για τη NBGI Private Equity, ενώ και η εταιρεία Asset Management εντάσσεται σε δυνητικές υπό πώληση θυγατρικές.

Το capital plan αναμένεται να περιλάβει, ανάλογα με τις συνθήκες, την Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρικές εξωτερικού καθώς και ελληνικές θυγατρικές εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως η Γενικών Αποθηκών.

Στην τελική ευθεία είναι η πώληση του ξενοδοχείου Gerakina Beach σε θυγατρική εταιρεία του επενδυτικού fund Oaktree και αυτή η κίνηση είναι μια ένδειξη για την ευρεία γκάμα κινήσεων που έχει ο Ομιλος, ενώ μόνο η πώληση ποσοστού της Πανγαία έχει ολοκληρωθεί.

Οι αναμενόμενες ζημιές

Με βάση τα stress tests, η Εθνική έχει αναμενόμενες ζημίες για τον πιστωτικό κίνδυνο ύψους 8,75 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, χαμηλότερες των άλλων συστημικών τραπεζών, αλλά στον αντίποδα τις υψηλότερες από το εξωτερικό, ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Οπως η διοίκηση της τράπεζας επισημαίνει, οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,18 δισ. ευρώ προκύπτουν από τη Finansbank, βάσει μιας άσκησης προσομοίωσης που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης, την οποία η Εθνική χαρακτηρίζει εξαιρετικά δυσμενή.

Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει με βάση την άσκηση προσομοίωσης σωρευμένες προβλέψεις ύψους 8,13 δισ. ευρώ, ενώ καταγράφεται δυνατότητα δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου ύψους 1,45 δισ. ευρώ.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡΣχολιασμένα