ΕΣΕΕ: Πρόταση για ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές

Σε βάθος τριετίας
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 10:47
UPD:10:51
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς», εκτιμά η Συνομοσπονδία.

Την πρόθεση των μικρομεσαίων εμπόρων να προτείνουν για την επόμενη τριετία, ετήσιες αυξήσεις μέχρι 1,3% στις κατώτερες αμοιβές, επιστρέφοντας ανταποδοτικά την εξοικονόμηση που θα έχουν ως εργοδότες από την αναμενόμενη πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

«Η επιστροφή στις καθαρές αμοιβές των μισθωτών, της ωφέλειας που θα έχουν οι επιχειρήσεις από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών μπορεί να επιφέρει μικρή αλλά σημαντική βελτίωση στο ηθικό των εργαζομένων και να βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς», εκτιμά η Συνομοσπονδία.

Όπως εξηγεί, θα παρουσιάσει οικονομετρικά τη πρόταση αυτή στις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις και θα αφορά την τμηματική αύξηση των κατώτατων μισθών κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014-16, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016. Στη περίπτωση μάλιστα που η συγκεκριμένη μείωση συνοδευτεί με μία σταδιακή αύξηση του μισθού μέχρι 3,1% σε μία τριετία, τότε μπορεί να προκύψει σωρευτικά τόσο αύξηση του μισθού όσο και μείωση του κόστους για τον εργοδότη.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 3,9% και αύξησης των μισθών κατά 3,1% θα  διαμορφώσει το ετήσιο συνολικό κόστος μισθοδοσίας από τα 33,09 δις, οριακά χαμηλότερα στα 33,07 δισ. ευρώ, τις εργοδοτικές εισφορές από 7,13 δις στα 6,3 δις ευρώ και θα αυξήσει τις μεικτές αποδοχές από 25,96 δισ. στα 26,77 δισ. ευρώ, με όφελος για τους εργαζόμενους περίπου 805 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στην αγορά με αντίστοιχα οφέλη. Ενδεικτικά τα 586 ευρώ των μεικτών αποδοχών του κατώτατου μισθού, με 747 ευρώ κόστος μισθοδοσίας και 161 ευρώ εργοδοτικές εισφορές, θα διαμορφωθεί σε 604,2 ευρώ μεικτά και 142,3 ευρώ σε εισφορές, ενώ το συνολικό μηνιαίο κόστος θα παραμείνει στα 746,5 ευρώ.

Στην επιστολή της η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ακόμη ότι το νέο σχέδιο απασχόλησης απαιτείται να συνοδευτεί και να υποστηριχθεί από την υπογραφή μιας νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι επικείμενες συναντήσεις των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών - εργαζομένων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ θα έχουν καθοριστική σημασία, προκειμένου να διατηρηθεί το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% των αποδοχών, μετά τη λήξη της μονοετούς διάρκειας της στις 31.12.2013, επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά νέο σχέδιο απασχόλησης χαρακτηρίζει τους βασικούς άξονες και τις κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού του ως μια καλή αρχή για την καταπολέμηση της ανεργίας, αφού το 80% των ευκαιριών απασχόλησης αφορά στον ιδιωτικό τομέα.

Πάγια θέση, όπως αναφέρει, των μικρομεσαίων εργοδοτών της αγοράς είναι η επιδότηση της απασχόλησης, αντί της ανεργίας, κάτι που φαίνεται να εφαρμόζεται με την επιδότηση μέρους του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των νέων που ξεκινούν για πρώτη φορά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα