Στην BP το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα του Πρίνου

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 16:30
UPD:16:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης (κέντρο) με τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας John Kittmer (δεξιά) και τον πρόεδρο της Energean Oil & Gas Μ. Ρήγα (αριστερά) φωτογραφίζονται μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου της Energean Oil & Gas και της BP Oil International.

Συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη σήμερα στο ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί -σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς- την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της BP Oil International και δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα. 

Η αξία της υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. 

Στο ΥΠΕΚΑ υπεγράφη σήμερα και τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι «η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα», συμπληρώνοντας πως η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ «παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

«Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης», πρόσθεσε. 

Στις επενδυτικές προοπτικές που άνοιξε η υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, κάνοντας λόγο για επανεκκίνηση του επενδυτικού προγράμματος το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «δρομολογείται και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα