Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013 13:37
UPD:17:51
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Υπεγράφη η συμφωνία πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΣΦΑ) έναντι 400 εκατ. ευρώ, μεταξύ αφενός του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar.

Η υπογραφή έγινε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και του προέδρου της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ.

Η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση στη Socar του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία μετόχων, μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη Socar.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, η συμφωνία αυτή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.

Γα την ολοκλήρωση της συναλλαγής απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συνάντηση Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Socar

Πριν από την υπογραφή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Socar, Ρ. Αμπντουλάγιεφ, και τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ρ. Μουσταφάγιεφ, παρουσία των κυρίων Μανιάτη και Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ και τώρα για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με το αεροπλάνο που ήταν η αιτία να μην ταξιδέψει πριν μερικές ημέρες στο Μπακού για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα υπογράψουμε σε λίγο. Στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες διανύουμε την ψήφιση μίας σειράς νόμων και σήμερα και αύριο, παρόλο που είναι Σαββατοκύριακο, θα είμαστε στο κοινοβούλιο», είπε ο κ. Σαμαράς.

«Θα είμαστε πάντα φίλοι με τη χώρα που μας έχει σταθεί κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου που βρισκόταν η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς μετέφερε και πρόσκλησή του, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να επισκεφτεί την Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο.

«Θα είναι μία περίοδος κατά τη οποία η Ελλάδα θα είναι στην προεδρία της Ε.Ε και έτσι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε γενικότερα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και την Ευρώπη», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Socar μίλησε για ιδιαίτερη χημεία μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που επιτρέπει να επεκταθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο ο TAP, η ΔΕΣΦΑ αλλά και μελλοντικά επερχόμενα έργα», δήλωσε και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Ελλάδας.

«Ως επικεφαλής της Socar υπόσχομαι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανάπτυξη της συνεργασίας», συμπλήρωσε.

Γ. Μανιάτης: Η Ελλάδα συνδέει την Κασπία Θάλασσα με την Ευρώπη

Η συμφωνία επισφραγίζει τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν στον ενεργειακό τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της Ελλάδας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης.

«Η σημερινή υπογραφή, επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας, που αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας και η οποία αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Η Ελλάδα γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα  που συνδέει την ιστορική περιοχή της Κασπίας Θάλασσας με την Ευρώπη πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν πλέον βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Έ.Ε.

«Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική της χώρας μας να καταστεί ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Με αξιοποίηση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό σύστημα, ανοίγονται προοπτικές για χαμηλότερες τιμές στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές» ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ε.Ε., με την ενέργεια να αποτελεί  «ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και με στόχο την  ανάδειξη της Ελλάδας, ως πύλης επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων ενεργειακών διαδρόμων που θα αξιοποιούν τόσο τον ΤΑΡ, όσο και το υφιστάμενο εθνικό δίκτυο μεταφοράς, καθιστώντας την Ελλάδα «αναπόσπαστο κρίκο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής».

Κλείνοντας, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των ερευνών υδρογονανθράκων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι προσδίδουν νέα δυναμική για ανάπτυξη, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα