Οι συμβάσεις για την έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες σε σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 19:02
UPD:19:06
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών η βασική εκκρεμότητα για την υπογραφή των συμβάσεων είναι η οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για την υπογραφή των συμβάσεων που θα επιτρέψουν την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στα Ιωάννινα και στο Πατραϊκό Κόλπο, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου, αλλά και ο  γεν. γραμματέας Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκης, η βασική εκκρεμότητα για την υπογραφή των συμβάσεων είναι η οριστικοποίηση του φορολογικού καθεστώτος που θα ισχύει κατά τη διάρκεια των ερευνών και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί και στις συμβάσεις αυτές το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε για τον αγωγό TAP, δηλαδή αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών ανά δεκαετία αλλά με «πλαφόν» στο περιθώριο αύξησης ή μείωσής τους.

Οι συμβάσεις αυτές, εφόσον οριστικοποιηθούν θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση. Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων είναι η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA και για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού προτείνεται η κοινοπραξία ΕΛΠΕ /EDISON/PETROCELTIC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο είναι της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών και στα Ιωάννινα 50 - 80 εκατ. βαρέλια ενώ τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από τις δύο περιοχές, σε βάθος χρόνου 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης κατά πληροφορίες το έλλειμμα του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που προκαλείται από τις καθυστερήσεις πληρωμών προς τη ΔΕΗ και τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το ΑΜΠΕ,  μια λύση που εξετάζεται προβλέπει την παρακράτηση μέρους της ετήσιας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των φορέων του Δημοσίου που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΔΕΗ, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη προς την επιχείρηση και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα