ΥΠΟΙΚ: Ταχεία ολοκλήρωση των πρωτοβουλιών κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 17:28
UPD:17:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ.

Έχει ήδη επιτευχθεί η λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει σε επίπεδο πρατηρίου τη διακίνηση καυσίμων.

Σε σειρά διευκρινίσεων σχετικά με δημοσιεύματα περί αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων και εφαρμογής του συστήματος εισροών – εκροών προέβη το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

  • Έχει ήδη επιτευχθεί η λειτουργία του συστήματος εισροών – εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει σε επίπεδο πρατηρίου τη διακίνηση καυσίμων. Ο σχεδιασμός του συστήματος προβλέπει και την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)   πληροφοριών παρακολούθησης της διακίνησης αυτής.
  • Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η ΓΓΠΣ προτίθεται να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων από τα πρατήρια καυσίμων.
  • Η ΓΓΠΣ έθεσε σε λειτουργία το σύστημα μητρώου των εγκαταστάσεων στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Στο σύστημα αυτό, από τα 1600 πρατήρια Αθηνών – Θεσσαλονίκης, έχουν απογραφεί μόνο τα 350.
  • Παράλληλα, η ΓΓΠΣ έθεσε σε δοκιμαστική εφαρμογή το σύστημα υποβολής στοιχείων στο οποίο αναδείχτηκαν τα θέματα λειτουργίας του συστήματος (π.χ ζητήματα ισοζυγίων σε γεφυρωμένες δεξαμενές, θέματα καταγραφής των alerts των συστημάτων εισροών – εκροών) τα οποία και λήφθηκαν υπόψη στην υλοποίηση του συστήματος.
  • Επιπλέον αναδείχθηκαν χρονίζοντα θέματα των εγκαταστάσεων (πιστοποιημένες ογκομετρήσεις, θέματα αδειοδοτήσεων) τα οποία, επίσης, λήφθηκαν υπόψη στην υλοποίηση του συστήματος.
  • Η ΓΓΠΣ με σχετικό διαγωνισμό έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση  του συστήματος ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων που αποστέλλονται.

Απαντήσεις στις καταγγελίες της ΠΟΠΕΚ

Σχετικά με τις καταγγελίες του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), για καθυστερήσεις στα θέματα της εγκατάστασης συστημάτων Εισροών – Εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι έχει ήδη εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για  την εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης και τη διασφάλιση συναλλαγών μέσω αυτών και ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία η ΚΥΑ για τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών στις φορολογικές αποθήκες.

Επίσης, τονίζεται ότι έχει ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα τροπολογία για την ένταξη και των αποθηκών αποταμίευσης στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω ΚΥΑ και αναμένεται μετά την έκδοσή της στο ΦΕΚ να εκδοθεί και η ανωτέρω ΚΥΑ.

«Έχει, επίσης, εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την ογκομέτρηση των δεξαμενών των φορολογικών αποθηκών, που αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της ανωτέρω ΚΥΑ, ενώ ολοκληρώνεται αντίστοιχη ΚΥΑ για τις ογκομετρήσεις των δεξαμενών των ελεύθερων εγκαταστάσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ΚΥΑ για τις εγκαταστάσεις των πρατηρίων του ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα, ενώ σε επεξεργασία βρίσκεται η ΚΥΑ για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών και Διυλιστηρίων.

Τέλος, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι υπεγράφη η ΚΥΑ και αναμένεται η έκδοσή της στο ΦΕΚ για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της εμπορικής σήμανσης των βυτιοφόρων οχημάτων και των πλωτών μέσων μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα