Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2013 13:02
UPD:16:03
REUTERS/STEFAN WERMUTH

Το… παιχνίδι εικασίας για το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα μέτρα τόνωσης, θα μπει σε έναν νέο γύρο αυτή την εβδομάδα, καθώς θα ανακοινωθούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, ενώ τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επίσης θα τραβήξουν την επενδυτική προσοχή. Στην Ευρώπη, τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του Eurogroup για τους προϋπολογισμούς των κρατών, στις ανακοινώσεις αρκετών οικονομικών στοιχείων, αλλά και στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΒΟΕ.

WALL STREET

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της αγοράς για τυχόν ενδείξεις βελτίωσης του καταναλωτικού κλίματος, πριν από την χριστουγεννιάτικη σεζόν, η οποία φέτος δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Τα αποτελέσματα από πολλές κορυφαίες ετιαρείες του κλάδου του λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των Home Depot και Best Buy, αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα .

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι το αύριο της νομισματικής πολιτικής της Fed και το αν θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων, το οποίο ήταν και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα των διεθνών αγορών το τελευταίο διάστημα.

Οι επενδυτές έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αντιστροφής του ράλι της αγοράς, το οποίο οδήγησε τον Dow Jones και τoν S&P 500 να χτυπήσουν νέα ιστορικά ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Η Τζάνετ Γέλεν, στην κατάθεσή της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας την περασμένη εβδομάδα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε αλλαγή στην τρέχουσα πολιτική της Fed δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα. Αυτό ώθησε τις μετοχές και τη διάθεση για ρίσκο υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν μέχρι πριν λίγες ημέρες, πως η Fed θα προχωρούσε στη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του Δεκεμβρίου, μετά τα ισχυρά στοιχεία από το μέτωπο των μισθολογίων και του ΑΕΠ γ’ τριμήνου των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία μετρά περισσότερα από τέσσερα χρόνια, η Fed έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα καθώς και άλλα ομόλογα, για να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά και να στηρίξει την ανάπτυξη.

Η συνέχιση αυτών των μέτρων τόνωσης και των πολύ χαμηλών επιτοκίων ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της ανόδου της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το τρέχον έτος. Aν και η όποια αλλαγή αυτής της στήριξης αναμένεται να είναι μικρή στην αρχή, οι εκτιμήσεις γύρω από το «πότε» της έναρξης του tapering έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην αγορά.

«Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα πρακτικά της Fed για ενδείξεις γύρω από το εάν σκέφτεται τη μείωση των οικονομικών στόχων οι οποίοι θα σημάνουν την αύξηση των επιτοκίων , πράγμα που θα σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα σκέφτεται την εκκίνηση του tapering», τονίζει ο Μπάρι Ναπ, επικεφαλής έρευνας της Barclays Capital.

Τα πρακτικά, που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη, θα αφορούν την συνεδρίαση της 29 - 30 Οκτωβρίου. Η μετοχές υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Fed, η οποία αφαίρεσε μία φράση που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τις πιστωτικές συνθήκες. Ορισμένοι επενδυτές το ερμήνευσαν αυτό ως σημάδι ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει τη σταδιακή μείωση των μέτρων τόνωσης, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις για το μήνα Οκτώβριο, επίσης ανακοινώνονται την Τετάρτη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρικότητα στην αγορά, καθώς αφορύν την περίοδο της μερικής διακοπής των λειτουργιών της κυβέρνησης και θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σεζόν των Χριστουγέννων.

Εκτός από την Home Depot και την Best Buy, αποτελέσματα κερδοφορίας ανακοινώνουν επίσης, αυτήν την εβδομάδα, η JC Penney και η Lowe Cos.

Εταιρείες του κλάδου του λιανικού εμπορίου και των καταναλωτικών αγαθών, όπως η JC Penney, ηγήθηκαν φέτος των αποδόσεων στον S&P 500.

Αυτήν την εβδομάδα ανακοινώνονται επίσης στοιχεία για την κατανάλωση, τον πληθωρισμό καθώς και τις πωλήσεις κατοικιών.

Αν το ράλι συνεχιστεί, οι αμερικάνικοι δείκτες σύντομα θα αγγίξουν σημαντικά για την ψυχολογία της αγοράς επίπεδα.  Ο Dow πλησιάζει τις 16.000 μονάδες, ενώ ο S&P είναι λίγο κάτω από τις 1.800 και ο Nasdaq μία ανάσα μακριά από τις  4.000 μονάδες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εκτός αν υπάρξει μια μεγάλη έκπληξη από τη Fed και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι δείκτες θα παραμείνουν σε ανοδική πορεία το επόμενο διάστημα.

Αρκετοί επενδυτές έχουν παραμείνει στο περιθώριο περιμένοντας μια ευκαιρία να μπουν στην αγορά, όπως σημειώνει ο Τοντ Σαλαμόνε,  επικεφαλής έρευνας της Schaeffer Investment Research. Έτσι, οτιδήποτε θετικό από εδώ και πέρα, όπως η επιβεβαίωση της συνέχισης των μέτρων τόνωσης της Fed, θα προσελκύσει αυτούς τους επενδυτές εντός της αγοράς.

ΕΥΡΩΠΗ

Στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου θα συζητηθούν οι απόψεις της Κομισιόν σχετικά με τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών μελών και κατά πόσον συμμορφώνονται με τις ειδικές, ανά χώρα, συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούλιο. Η συνεδρίαση θα περιλαμβάνει επίσης την αξιολόγηση της Κομισιόν των δημοσιονομικών προοπτικών της Ευρωζώνης και τις επιπτώσεις της πολιτικής της.

Τα κράτη μέλη πρέπει να οριστικοποιήσουν τους προϋπολογισμούς τους πριν από το τέλος του έτους, υπό το φως αυτών των συζητήσεων . Οι τελευταίες αξιολογήσεις για την Πορτογαλία και την Ελλάδα αναμένεται επίσης να βρεθουν στο προσκήνιο μετά και την απόφαση της Ιρλανδίας την περασμένη εβδομάδα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς μία προληπτική πιστωτική γραμμή.

Οι περισσότερες επιχειρηματικές έρευνες της Ευρωζώνης αναμένεται να επιστρέψουν στην οδό της βελτίωσης, μετά από μια προσωρινή οπισθοδρόμηση, τον Οκτώβριο. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναμένεται να επωφεληθεί από την αύξηση της όρεξης για ρίσκο, καθώς και την αιφνίδια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και το συνολικό περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Οι δείκτες PMI της μεταποίησης της Ευρωζώνης αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο υποστηρίζεται επίσης και από την εσωτερική δυναμική των επιμέρους στοιχείων του PMI, παρά την στασιμότητα που παρουσίασαν τον Οκτώβριο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για επιστροφή του σύνθετου δείκτη PMI, στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου και των 52,2 μονάδων.

Οι γερμανικοί δείκτες ZEW και Ifo αναμένεται να σημειώσουν αρκετά σημαντική αύξηση στα στοιχεία για το Νοέμβριο τα οποία ανακοινώνονται αυτήν την εβδομάδα, μετά και το νέο ρεκόρ του δείκτη DAX καθώς και των ισχυρότερων προσδοκιών για την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις.

Το γερμανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο +0,3 %, λόγω της θετικής συμβολής της εγχώριας ζήτησης, που τροφοδοτεί την ελπίδα ότι ο επενδυτικός κύκλος θα μπορούσε να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη, τόσο στη Γερμανία όσο και στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας που δημοσιοποιούνται αυτήν την εβδομάδα, θα είναι στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής για τυχόν ενδείξεις για μια πιθανή αλλαγή στο όριο του 7% για την ανεργία. Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του πληθωρισμού του Νοεμβρίου, η οποία αποκάλυψε ότι το όριο του 7% για το ποσοστό ανεργίας μπορεί να επιτευχθεί το ακόμα και το δ’ τρίμηνο του 2014, η χρονική στιγμή της επόμενης αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πιο κοντά πλέον από ό,τι αναμενόταν πριν.  Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν η δυνατότητα αναθεώρησης αυτού του ορίου του 7% έχει συζητηθεί ή αν άλλα μέτρα έχουν συζητηθεί μεταξύ των μελών της ΒΟΕ. Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών, αναμένεται να δείξουν ομοφωνία τόσο για την απόφαση σχετικά με το επιτόκιο όσο και για το μέγεθος του προγράμματος assets.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα