Αντ. Σαμαράς: Από 1/1/14 η εφαρμογή των μέτρων για την ανεργία των νέων

Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2013 18:46
UPD:20:04
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην διάσκεψη Κορυφής για την ανεργία των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Παρίσι.

Η Ελλάδα είναι  «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων της Ε.Ε. που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων,  δήλωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι η πλήρης εφαρμογή τους θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς με παρέμβασή του σήμερα το απόγευμα στη διάσκεψη για την ανεργία των νέων, που διεξήχθη στο Παρίσι, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και της Αγκελα Μέρκελ,  ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση  του οξύτατου αυτού προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για  «εξάντληση» της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που έχει φθάσει την ανεργία των νέων «στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%».

Επίσης τόνισε ότι διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται κοινή δράση.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία και δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και «Εγγυήσεις για τη Νεολαία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογής και των δύο προγραμμάτων, από τον Ιανουάριο του 2014.

PRÉSIDENCE DE LA RÉPUBLIQUE

Η συνέντευξη Τύπου του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ, της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, της Λιθουανής προέδρου Ντ. Γκριμπαουσκάιτε, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρόμπεϊ.

Τι προβλέπουν τα δύο προγράμματα

Πρόκειται για αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρώτη συνάντηση κορυφής που έγινε για τους νέους, στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο.

Στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να συντονίσουν μια ολόκληρη «πανοπλία μέτρων» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων Ευρωπαίων που είναι άνεργοι και που ανέρχονται στα έξι εκατομμύρια.

Ανάμεσα στα μέτρα, ήταν ένα πρώτο πακέτο των 6 δισ. ετησίως για τη διετία 2014 -2015.

Το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη νεότητα» αφορά τις περιοχές που υποφέρουν ιδιαίτερα σε 13 χώρες.

Τα κράτη - μέλη έχουν κληθεί να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προβλέπει να προσθέσει από μέρους της, μέσω ειδικού προγράμματος για την ευρωπαϊκή νεολαία, 6 δισ. ετησίως έως και το 2015, ενώ παρόμοια δέσμευση με 6 - 7 δισ. ετησίως για την τριετία, έχει και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο. Συνολικά επομένως γύρω στα 40 δισ. προβλέπεται να δοθούν για την απασχόληση της ευρωπαϊκής νεολαίας.

Στο επίκεντρο όλης αυτής της δραστηριοποίησης είναι η αρχή της «Εγγύησης για τη νεότητα» που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κανένας νέος άνεργος περισσότερο από τέσσερις μήνες

Ο μεγάλος στόχος, μέσω της Εγγύησης αυτής, είναι να μην παραμείνει κανένας νέος περισσότερο από τέσσερις μήνες άνεργος, χωρίς να του έχει γίνει καμία πρόταση απασχόλησης ή εκπαίδευσης.

Το μέτρο αυτό υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο στις 22 Απριλίου 2013 και προβλέπει την υποχρέωση κάθε κράτους - μέλους να προτείνει μια απασχόληση, ή εκπαίδευση ή ένα stage, σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών που τελείωσε τις σπουδές ή ένα συμβόλαιο εργασίας.

Για την ώρα η αρχή αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή σε δύο μόνο χώρες, την Αυστρία και τη Φιλανδία.

Tα κράτη - μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να παρουσιάσουν στις Βρυξέλλες πριν από το τέλος του έτους, τα σχέδια υλοποίησης της εν λόγω Εγγύησης τα οποία θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή.

Ο θεσμός της «μαθητείας»

Όσον αφορά το νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Με τη συνεργασία δε της Task Force, ξεκίνησε ήδη η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

Ανάγκη μακροπρόθεσμης πολιτικής

«Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες», είπε ο πρωθυπουργός, «χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους». «Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ κατέληξε με την αισιοδοξία ότι «το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

ΣΥΡΙΖΑ: Προγράμματα   - ασπιρίνη

Μετά τις «εξοργιστικές υποσχέσεις περί δωρεάν wi-fi, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει προγράμματα – ασπιρίνη για την ανεργία των νέων, που δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα επιβίωσης, σπουδών και εργασίας που αντιμετωπίζει η νεολαία, αναφέρεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα αυτά οφείλονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Ο κ. Σαμαράς στην Ευρώπη προαναγγέλλει πρωτοβουλίες για τη νεολαία, στη δε Ελλάδα καταδικάζει την πλειοψηφία των νέων, που δεν επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης, στη φτώχεια και την ανεργία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα