Εντείνεται η αντιπαράθεση ΔΕΗ- ομίλου Μυτιληναίου

Προσφυγή στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 15:37
UPD:15:45
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους (φωτογραφία αρχείου).

Εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της ΔΕΗ και του ομίλου Μυτιληναίου σχετικά με την ηλεκτροδότηση της εταιρείας Αλουμίνιον, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Α. Ζερβό, να προαναγγέλλει προσφυγή στις αρχές ανταγωνισμού της Ε.Ε. για παράνομη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, η απόφαση της διαιτησίας αδικεί κατάφωρα τη ΔΕΗ και την υποχρεώνει να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους.

«Η ΔΕΗ ως επιχείρηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό και, ως εκ τούτου, το μόνο που μας απομένει είναι η απόφαση που πήραμε, δηλαδή να μην πουλάμε (ενέργεια) στον συγκεκριμένο πελάτη» ανέφερε ο κ. Ζερβός.

Η τιμή που αποφάσισε το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι τα 40,7 ευρώ/MWh όπως έγινε γνωστό, αλλά 36,6 ευρώ/MWh, καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα που δεν αφορούν τη ΔΕΗ, δήλωσε.

«Εμείς αναθέσαμε σε έγκυρο ανεξάρτητο σύμβουλο, την εταιρεία PWC, να μελετήσει το κόστος ΔΕΗ και το αποτέλεσμα της μελέτης καταθέσαμε στο διαιτητικό δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτήν, το μεσοσταθμικό κόστος της είναι 72 ευρώ/MWh, ενώ το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, πάνω στη οποία βασίστηκε η απόφαση, είναι 62 ευρώ/MWh. To δικαστήριο έκρινε πως η μελέτη αυτή δεν είναι αξιόπιστη και βασίστηκε σε όσα παρουσίασε ο οικονομικός διευθυντής της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ» πρόσθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Ο κ. Ζερβός προανήγγειλε προσφυγή στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση. «Θεωρούμε πως η απόφαση είναι σκανδαλώδης και απαράδεκτη, αλλά ωστόσο θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα. Δεν θα κάνουμε “ανταρτοπόλεμο”, αλλά παράλληλα θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για να διαφυλάξουμε την ίδια τη ΔΕΗ, τους καταναλωτές, αλλά και το Κράτος, αφού αυτοί ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες ύψους 109 εκατομμυρίων ευρώ που προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ» κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ
  • ΔΕΗ

Σχολιασμένα