ΣΕΒ: «Άλλο ένα καμπανάκι» από τη Βιοχάλκο

Η αποβιομηχάνιση του τόπου είναι θέμα επιλογής, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 20:10
UPD:20:11
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΒ

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο ΣΕΒ, υπεραμυνόμενος της απόφασης της Βιοχάλκο για μεταφορά της έδρας της στο Βέλγιο, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «δεν μπορεί η κυβέρνηση να ασχολείται σύσσωμη επί ένα χρόνο με το θέμα του ΦΠΑ στα εστιατόρια, ενώ ταυτόχρονα αγνοεί το θέμα των ΕΦΚ στην ενέργεια».

Το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, θα έπρεπε να κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον πολιτικό κόσμο γενικότερα, αναφέρει ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του.

Η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι «ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής», αναφέρεται σχετικά. Στην ανακοίνωση του Συνδέσμου επισημαίνονται ακόμη τα εξής: «Είναι θετικό ότι υπάρχουν στη χώρα μας επιχειρήσεις με διεθνή εμβέλεια, που έχουν τη δυνατότητα να στέκονται στα διεθνή χρηματιστήρια και να αντιμετωπίζουν μέσα από πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές τις αντιξοότητες που δημιούργησε στην Ελλάδα η πτώχευση του δημοσίου. Είναι θετικό επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Βιοχάλκο δεν φαίνεται να θίγει την ντόπια παραγωγή, και απασχόληση και τις εξαγωγές από τις ελληνικές παραγωγικές μονάδες».

Όπως σημειώνεται, είναι καιρός η κυβέρνηση να «ενσκήψει αποφασιστικά στα συσσωρευμένα, ζωτικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική πολιτική στην ελληνική βιομηχανία, που παραμένει ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας από πλευράς προστιθέμενης αξίας, απασχόλησης, εξαγωγών και ο μεγαλύτερος τροφοδότης του κράτους σε φόρους και κοινωνικές εισφορές».

Ο ΣΕΒ αναφέρει πως «έχει εδώ και καιρό εκπέμψει σήμα κινδύνου, προειδοποιώντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η ελληνική βιομηχανία, παρά τη μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητά της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα