Χρ. Σταϊκούρας: Παροδική η αύξηση του δημόσιου χρέους

Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013 23:33
UPD:23:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας (φωτογραφία αρχείου) τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό και η χώρα οφείλει να φρενάρει ριζικά την αυξητική δυναμική.

Καθησυχαστικός για το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αυτό αποτυπώνεται στο Δελτίου Δημοσίου Χρέους του δευτέρου τριμήνου της φετινής χρονιάς, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

«Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης παρουσιάζει πράγματι αύξηση από 305,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 στα 321,6 δισ. τον Ιούνιο του 2013. Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας. Είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και το σημαντικότερο αντιροπείται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από τον EFSF προς το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο, πρόσθεσε πως το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης.

Αναφερόμενος στη διακράτηση χρέους από τους εταίρους, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «αυτή ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, όπως προέκυψε και από τις αποφάσεις του Eurogroup του Δεκεμβρίου του 2012 ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό και η χώρα οφείλει να φρενάρει ριζικά την αυξητική δυναμική και να αντιστρέψει την τάση, τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε: «Το βλέπετε καθημερινά μπροστά σας ότι οι επιλογές που σας επιβάλλουν δεν οδηγούν πουθενά. Βρισκόμαστε σε ένα τέλμα. Βυθιζόμαστε μέρα με την ημέρα στο αδιέξοδο. Βιώνουμε και πυροδοτούμε καταστάσεις σε μία κοινωνία που βιώνει την ήττα της ελπίδας και είναι έτοιμη να φθάσει στο σημείο της παραίτησης. Έχετε το πολιτικό κουράγιο, το πατριωτικό καθήκον αυτή τη στιγμή να τους πείτε: "Κύριοι, δεν αντέχουμε"; Δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα σερνόμαστε κάτω από την πίεση αυτών των επιλογών».

Σχολιάζοντας τη θέση για στάση πληρωμών, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα «plan B» για το ενδεχόμενο οι δανειστές μας να το αρνηθούν.

«Στον ελληνικό λαό όμως και σε εμάς που τον εκπροσωπούμε πρέπει να πείτε, "παιδιά, αν μας πουν 'όχι', θα κάνουμε αυτό. Θα φύγουμε από το ευρώ, θα κοιτάξουμε να μην έχουμε για ένα διάστημα φάρμακα, θα μας κάνουν μια ανθρωπιστική αερογέφυρα και θα μας στείλουν τα φάρμακα που χρειαζόμαστε"», επεσήμανε η κ. Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Δώστε ένα "plan B" και αν είναι αξιόπιστο, εγώ είμαι μαζί σας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος ανέφερε πως «η χώρα το 2010 είχε όντως 320 δισ. χρέος. Είχε, όμως, ταυτόχρονα στις 31/12 και 36 δισ. ευρώ έλλειμμα. Δηλαδή κάθε χρόνο μας έλειπαν 36 δισ. Εάν η χώρα δεν είχε προχωρήσει σε πρόγραμμα προσαρμογής, κάθε χρόνο από τότε θα είχαμε αυτά τα χρήματα. Δηλαδή, περίπου 150 δισεκατομμύρια θα είχαν προστεθεί στα 320 δισ. και σήμερα η χώρα θα είχε 470 δισ. ευρώ χρέος».

«Πήγε συνάδελφος μου και δεν βρήκε γάζες στα νοσοκομεία. Κλείνουμε σχολεία. Άντεχε η Ελλάδα - η πάμπτωχη Ελλάδα - να χτίζει νοσοκομεία; Άντεχε η Ελλάδα να χτίζει σχολειά; Και σήμερα, με αυτήν την προοπτική, τη δική σας, πιστεύετε ότι αυτή είναι μια σύγχρονη Ελλάδα;», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Τέλος από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος  κατήγγειλε πως «το δημόσιο χρέος ήταν αποτέλεσμα της στήριξης και στη χώρα μας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, στήριξη η οποία προήλθε μέσα από πάρα πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, τα αφορολόγητα καθεστώτα, τα οποία απολαμβάνουν τμήματα του κεφαλαίου, όπως το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα