Γ. Στουρνάρας: Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί

Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013 11:19
UPD:14:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Για τον κίνδυνο κατάρρευσης των τραπεζών προειδοποιεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο πρόβλημα που προκύπτει από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ζήτημα σταδιακής επανεκκίνησης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

«Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στην εφημερίδα Realnews.

Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι «θα τεθούν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ώστε να προστατεύονται αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη και να μην βρίσκουν ευκαιρία να αποφύγουν την καταβολή των δόσεων οι κακοπληρωτές».

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά ζητεί την παράταση, τουλάχιστον έως το 2015, της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και την προώθηση ευνοϊκών ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας πως «όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο».

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών,  ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν αν δεν απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί ,  αντιστρέφει  την πραγματικότητα».

Αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, «η ρύθμιση των "κόκκινων δανείων" θα περιορίσει τις επισφάλειες των τραπεζών και θα ενισχύσει το ρόλο τους».

«Όποιος ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη έχει πρωτίστως καθήκον να αποκρούει τις ανορθολογικές και αντικοινωνικές θέσεις της τρόικας που επιφέρουν κοινωνική αποσταθεροποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα