Συμφωνία ΥΠΑΝ - ΕΕΤ για την επιτάχυνση απορρόφησης κονδυλίων

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 20:14
UPD:20:38
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στιγμιότυπο από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με το δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Σε συμφωνία για την επιτάχυνση των απορροφήσεων και της διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά συμφώνησαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης με το δ.σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, συμφωνήθηκε να υπάρχει μηνιαία παρακολούθηση των στόχων απορροφήσεων ώστε αν διαπιστώνονται καθυστερήσεις να γίνονται έγκαιρα διορθωτικές παρεμβάσεις και να αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια, όπου υπάρχουν. Η πρώτη μηνιαία έκθεση θα συνταχθεί στο τέλος Αυγούστου.

Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμους τους επόμενους μήνες για την επιτάχυνση των προγραμμάτων και σημείωσε τη δέσμευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για επίσπευση της απορρόφησης των χρημάτων που είναι διαθέσιμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ Γ. Ζανιάς τόνισε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία να επιταχυνθούν οι απορροφήσεις όχι μόνο για να βελτιωθεί η ρευστότητα αλλά και επειδή τα κεφάλαια αυτά διατίθενται στις επιχειρήσεις σε λογικό επιτόκιο, περίπου το μισό από το τρέχον επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων δεδομένου ότι το τμήμα του δανείου που καλύπτεται από το ΕΣΠΑ είναι άτοκο.

Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα πάνε καλύτερα ενώ ανέφερε ότι ήδη υπάρχει σημαντική ζήτηση για τα προγράμματα που ξεκίνησαν σχετικά πρόσφατα.

Ένα από τα προγράμματα στα οποία θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της απλούστευσης των διαδικασιών θα είναι το Εξοικονομώ κατ Οίκον. Οι τράπεζες, όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, συμφωνούν στην ανάγκη απλούστευσης του προγράμματος και οι σχετικές προτάσεις θα προωθηθούν στο αρμόδιο υπουργείο ΥΠΕΚΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα