Σε ενιαία βάση η ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας και των φορέων του

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 13:30
UPD:13:46
Eurokinissi/EUROKINISSI

Την παρουσίαση της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Βάσης Ακίνητης Περιουσίας "ΕΣΤΙΑ", πραγματοποίησαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης (στη φωτογραφία) και ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης.

Ανοιχτή πρόσβαση σε πλήρη στοιχεία για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του (ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΝΠΔΔ Πρόνοιας) παρέχει η Ενιαία Βάση Ακίνητης Περιουσίας «Εστία», που παροουσίασε σήμερα ο Γ. Βρούτσης.

Στη νέα βάση δεδομένων, εκτός από την προβολή των ακινήτων υπάρχει στατιστική επεξεργασία για το βαθμό αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, όπως π.χ. το ποσοστό μισθώματος επί της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου, η τιμή εκμίσθωσης ή μίσθωσης ανά τ.μ. κάθε ακινήτου, το ποσοστό των συνολικών εσόδων επί της συνολικής αντικειμενικής αξίας κάθε φορέα κ.λπ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Βάσης, που δημιουργήθηκε από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε το 63% του συνόλου της αντικειμενικής αξίας ανήκει στους τρεις μεγαλύτερους ασφαλιστικούς φορείς (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ). Το ΙΚΑ διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202 ακίνητα) που αντιστοιχούν στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων και η αντικειμενική τους αξία ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα.

Η συνολική αντικειμενική αξία των κτηρίων που ανήκουν στα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στα 1.288.390.434,39 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία των οικοπέδων στα 140.955.786,76 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων βρίσκονται στην Αττική (278 ακίνητα) με την αξία τους να ξεπερνά το 71% της συνολικής αντικειμενικής αξία των ακινήτων. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης με 56 ακίνητα τα οποία καταλαμβάνουν το 17% της αντικειμενικής αξίας του συνόλου των ακινήτων.

Για την κάλυψη των αναγκών τους οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ενοικιάζουν 413 ακίνητα και καταβάλλουν μηνιαία 1.235.981,65 ευρώ. Το ΙΚΑ μισθώνει το μεγαλύτερο μέρος ακινήτων που υπολογίζεται στα 230 με μέσο κόστος 5,45 ευρώ ανά τ.μ.. Ακολουθούν ο ΟΠΑΔ και ο ΟΑΕΕ με 48 ακίνητα ο καθένας.

Από τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στην «Εστία», προκύπτουν τρεις κατηγορίες ακινήτων ιδιοκτησίας των ΦΚΑ. Τα ακίνητα που οι ΦΚΑ χρησιμοποιούν για δικές τους ανάγκες, τα ακίνητα που εκμισθώνουν και τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 68% αφορά σε ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση ενώ το 14% εκμισθώνεται.

Σήμερα, 92 ακίνητα (κτήρια και οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας 155.308.619.2 ευρώ είναι προς αξιοποίηση.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης τόνισε ότι η «Εστία» αποτελεί ένα «σύγχρονο θεσμικό και λειτουργικό εργαλείο» αξιοποίησης και αναδιοργάνωσης του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας του υπουργείου, προσθέτοντας ότι «η εποχή που η ημιτελής και πρόχειρη αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας μπορούσε να γίνει ανεκτή από την κοινωνία έχει παρέλθει οριστικά».Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα