«Κλειδώνουν στις πέντε» οι δόσεις για τον φόρο ακινήτων φέτος

Νέα συνάντηση με την τρόικα αναμένεται να έχει την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο
Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 21:23
UPD:23:06
EUROKINISSI

Από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.

Τις εναλλακτικές προτάσεις του για την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» της περιόδου 2013 - 2014, κατέθεσε στη συνάντησή του με τους επικεφαλής της τρόικας το οικονομικό επιτελείο.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες μετά τη –διάρκειας περίπου δυόμισι ωρών- συνάντηση, «κλειδώνουν» στις πέντε οι δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα φέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, καθώς και η μη καταβολή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

«Κλείδωσαν οι πέντε δόσεις και οι 33 συντελεστές», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, εκτός απροόπτου, δεν θα μειωθεί φέτος ο αριθμός των δόσεων σε τέσσερις, όπως φέρεται ότι αρχικά ζητούσε η τρόικα, ενώ από το 2014 ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά τού ακινήτου και 33 κλιμάκια φόρου ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με την αντικειμενική αξία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε «κάποια θέματα θα τα συμφωνήσουμε αυτή την εβδομάδα» και κάποια άλλα την επόμενη.

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, και, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις πριν από το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, 8 Ιουλίου.

Το οικονομικό επιτελείο επιζητεί να έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν από τα μέσα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σημειώνεται ότι μετά από τη συνάντηση με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Task Force, Χορστ Ράιχενμπαχ.

Την Τετάρτη η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για τους δημοσίους υπαλλήλους

Στο μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου.

Μετά τη διάρκειας περίπου διόμισι ωρών συνάντησή του με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημιουργική» τη συζήτηση που είχε με την τρόικα, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν.

Τα επιχειρήματα της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν ήδη διασφαλισθεί οι 2.656 απολύσεις και υπολείπονται άλλες 1.400 έως το τέλος του χρόνου.

Για την κινητικότητα και τη δέσμευση της κυβέρνησης για 12.500 υπαλλήλους σε κινητικότητα έως τα τέλη Ιουνίου και άλλους 12.500 έως το τέλος του χρόνου, ο κ. Μητσοτάκης ζητάει να υπάρξει παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για τους πρώτους 12.500 υπαλλήλους, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να απολυθούν οι υπάλληλοι, αλλά να αξιοποιηθούν σε υπάρχοντα κενά στη δημόσια διοίκηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα