Νέες επαφές με την τρόικα

«Αγκάθια» ο φόρος ακινήτων και η «κινητικότητα»
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013 21:27
UPD:21:44
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Νέες επαφές με τους επικεφαλής της τρόικας ξεκινά από αύριο η κυβέρνηση, η οποία επιζητεί να έχουν ολοκληρωθεί τα κείμενα του Μνημονίου και να έχουν λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του «αγώνα δρόμου» που αρχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, θα συγκληθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι, ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το οικονομικό επιτελείο. Στη σύσκεψη θα μετάσχουν τα μέλη της κυβέρνησης που προέκυψαν από τον πρόσφατο ανασχηματισμό και εμπλέκονται με την τρόικα, και ειδικότερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και οι υφυπουργοί Υγείας, Αντώνης Μπέζας και Ζέτα Μακρή.

Στις 5 το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι, στις 7.30 το βράδυ αναμένεται να συναντηθούν με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στην κορυφή των νέων διαπραγματεύσεων βρίσκεται το θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς συνδέεται με τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία έχει ήδη εκταμιευθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει σε δηλώσεις του ότι η διαδικασία της «κινητικότητας» δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο, ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου. Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρείας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το επόμενο βήμα θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000-6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας είναι και οι άμεσες παρεμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον Οργανισμό, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013- 2014. Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί, πριν από τον ανασχηματισμό, ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της «τρύπας».

Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014 - κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες - και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε τέσσερις από πέντε οι δόσεις για την πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά, και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον εφετινό προϋπολογισμό.

Η τρόικα ζητεί, τέλος, την αναθεώρηση των διάσπαρτων φορολογικών απαλλαγών που υπάρχουν σήμερα. Χαρακτηριστικό των διαθέσεών της είναι και το ότι, σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες, εάν δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα έσοδα από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και εφόσον δεν βρεθεί λύση για τον ΕΟΠΥΥ, είναι απολύτως «ανοικτό» το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα