Συνήγορος του Πολίτη: Νέα παρέμβαση για το ΕΕΤΗΔΕ

Επιστολή στον ΥΠΟΙΚ για την επίλυση προβλημάτων
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 15:20
UPD:15:34
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Την επίλυση των προβλημάτων που, όπως επισημαίνει, εξακολουθούν να υπάρχουν με το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ζητεί η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών.

Η κ. Σπανού, που είχε αποστείλει σχετική επιστολή στον ΥΠΟΙΚ και τον περασμένο Οκτώβριο, επανέρχεται στο θέμα, τονίζοντας την ανάγκη να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα που ανέκυψαν με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ, εν όψει και του προωθούμενου νέου φόρου ακινήτων,

Ειδικότερα, η Αρχή προτείνει:

  •  Να διορθωθούν τα λάθη υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012, καθώς πάρα πολλές περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες προέβησαν εμπρόθεσμα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, δεν διορθώθηκε το ΕΕΤΗΔΕ του 2011, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί εσφαλμένα και αυτό του 2012. Όπως αναφέρει μάλιστα η ΣτΠ, κυρίως πρέπει να επισημανθούν περιπτώσεις πολιτών που δεν αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα με τον υπολογισμό του τέλους κατά το 2011, ωστόσο, για πρώτη φορά υπολογίστηκε εσφαλμένα το ΕΕΤΗΔΕ κατά το 2012.
  •  Να διεκπεραιωθούν στο σύνολό τους οι αιτήσεις των πολιτών, που έχουν ήδη συσσωρευτεί στις ΔΟΥ, κυρίως αυτών που δικαιούνται εκ του νόμου υπολογισμό του τέλους με μειωμένο συντελεστή και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά και αυτών που αιτήθηκαν μείωση ή απαλλαγή από το ΕΕΤΗΔΕ, διότι διαβιούν υπό μειονεκτικές συνθήκες.
  •  Να υπάρξει μέριμνα για τους ενοικιαστές ακινήτων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις πληρώνουν μέρος του φόρου που βαρύνει τον κύριο του ακινήτου χωρίς να μπορούν να το συμψηφίσουν με μισθώματα.


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα