Πρεμιέρα για το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 07:16
UPD:07:35
ECB

Κυκλοφορεί από σήμερα σε όλη την Ευρωζώνη το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, το πρώτο της σειράς «Ευρώπη».

Τα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν παράλληλα με τα νέα, αλλά θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται. 

Στο νέο χαρτονόμισμα έχουν ενσωματωθεί καινούργια και ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Στο υδατογράφημα και στο ολόγραμμα εμφανίζεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας, από την οποία προήλθε και η ονομασία της νέας σειράς τραπεζογραμματίων.

YOUTUBE/ECB EURO
Ευρώ: Το δικό μας νόμισμα

Ανακαλύψτε το νέο τραπεζογραμμάτιο των 5 ευρώ από τις 2 Μαΐου 2013. Αρκούν ο έλεγχος με την αφή, ο οπτικός έλεγχος και η εξέταση υπό γωνία. http://www.neoprosopotoueuro.eu

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ευδιάκριτου «αριθμού με βαθυπράσινο χρώμα» είναι η εναλλαγή από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε, καθώς και μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Με τη βοήθεια μικρών ανάγλυφων γραμμών στην αριστερή και τη δεξιά άκρη του τραπεζογραμματίου διευκολύνεται η αναγνώρισή του, ιδίως από άτομα με προβλήματα όρασης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ

Σε κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Ζώνη του Ευρώ τίθεται το νέο χαρτονόμισμα των 5 ευρώ.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι ορατά στην πρόσθια όψη του νέου τραπεζογραμματίου και η επαλήθευσή τους γίνεται εύκολα με τρεις απλούς ελέγχους: έλεγχο με την αφή, οπτικό έλεγχο και εξέταση υπό γωνία.

Τα χαρακτηριστικά αυτά προβλέπεται ότι θα ενσωματωθούν σε όλα τα τραπεζογραμμάτια της σειράς «Ευρώπη».Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα