Έκλεισε η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ

ΥΠΟΙΚ: Πολλαπλά τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο
Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 17:53
UPD:02/05/2013 06:16
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

«Εκλεισε» η συμφωνία για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) έκανε αποδεκτή τη νέα βελτιωμένη προσφορά του επενδυτικού σχήματος Emma Delta Ltd.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, η κοινοπραξία Emma Delta κατέθεσε βελτιωμένο κατά 30 εκατ. ευρώ (καταβλητέο σε δόσεις), τίμημα για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ, διαμορφώνοντας έτσι την προσφορά της στα 652 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το fund προσέφερε αρχικά 622 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ είχε δώσει προθεσμία μέχρι και σήμερα 1η Μαΐου για να βελτιώσει το τίμημα.

«Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκατ. ευρώ πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ταμείο, επισημαίνοντας ότι «το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013».

Στην ανακοίνωση τονίζεται παράλληλα ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, «το δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση».

REUTERS

Το Reuters για τη συμφωνία για τον ΟΠΑΠ

Υπενθυμίζεται επιπλέον ότι «από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ)».

«Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα», προσθέτει το Ταμείο, κάνοντας λόγο για «καθ’ όλα υποδειγματικό διαγωνισμό».

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

ΥΠΟΙΚ: Πολλαπλά τα οφέλη

Την ικανοποίησή του για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της «πρώτης μεγάλης αποκρατικοποίησης που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο».

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε παράλληλα ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση «με αποφασιστικότητα», προκειμένου «να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία».

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγωνισμός - παρωδία

«Μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ το «σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ», κάνοντας παράλληλα λόγο για «διαγωνισμό-παρωδία».

Όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, η υποβολή μίας «εξευτελιστικής προσφοράς» από έναν υποψήφιο αγοραστή «καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε 'ημέτερους'».

«Ο ΟΠΑΠ αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να παραμείνει τέτοια, με τα κέρδη του να κατευθύνονται προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταρρέουν από τη μνημονιακή πολιτική», επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι η «παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει πάνω στα ερείπια των ιδιωτικοποιήσεων».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Η ληστεία συνεχίζεται

Επίθεση στην κυβέρνηση για τη συμφωνία πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ εξαπολύουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζοντας ότι «η ληστεία συνεχίζεται».

«Την απόφαση να δοθεί ο ΟΠΑΠ έναντι των κερδών 18 μηνών σε συγκεκριμένο επιχειρηματία ακόμη και πριν από τις εκλογές την είχαμε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής και μας ασκήθηκε μέχρι και αγωγή αποζημίωσης», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους και προσθέτουν:

«Όσον αφορά στο τίμημα παραπέμπουμε σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενδεικτικά παραθέτουμε την δήλωση του σημερινού υφυπουργού Αθλητισμού που είπε ότι ο ΟΠΑΠ: ''είναι σαν την αγελάδα η οποία δίνει γάλα, γάλα, γάλα. Για να την σφάξεις, πρέπει να έχεις πολλαπλάσιο κέρδος. Αλλιώς δεν την σφάζεις''».

ΚΚΕ: «Όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και άλλων δημοσίων οργανισμών εξέφρασε και το ΚΚΕ.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, που προωθεί η συγκυβέρνηση, αλλά και οι συμπράξεις αυτών με άλλους επενδυτές της δήθεν 'υγιούς επιχειρηματικότητας', για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δε μπορούν να ανακουφίσουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα και να μειώσουν την ανεργία, αλλά οδηγούν σε νέες τραγικές συνέπειες τα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τόνισε επίσης ότι η εναντίωση του λαού σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης «χρειάζεται να συνδυασθεί με την πάλη για κοινωνικοποίηση όλων των μονοπωλίων και για κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες».

Χρυσή Αυγή: Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

Για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή.

«Ο τελευταίος κερδοφόρος οργανισμός ενός διαλυμένου κράτους ξεπουλήθηκε και η συγκυβέρνηση της υποταγής πανηγυρίζει. Μνημόνιο σημαίνει εκποίηση των πάντων και υποταγή σε ξένα και εγχώρια συμφέροντα. Όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ

Σχολιασμένα