Εθνική και Eurobank στο ΤΧΣ

Τράπεζες: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις - Επιταχύνεται η ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 07:00
UPD:10:07
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Εθνική και Eurobank, μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις δύο τραπεζών, στην Τράπεζα της Ελλάδος, της αδυναμίας τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, από ιδιωτικά κεφάλαια.

Αυτό δήλωσε, χθες το βράδυ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, που θέτουν πλέον εν αμφιβόλω το deal των δύο τραπεζών, ενώ κατηγορηματικές είναι οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και της Τράπεζας της Ελλάδος, πως οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς.

Αναλυτικότερα, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι οι δύο τράπεζες, με επιστολές που έστειλαν στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, γνωστοποιούν ότι «δεν είναι πιθανόν να «σηκώσουν» το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά».

ΑΠΕ ΜΠΕ
Στο Τ.Χ.Σ Εθνική και Εurobank

Νέα δεδομένα προκύπτουν στον τραπεζικό χάρτη μετά την απόφαση να προχωρήσουν ξεχωριστά οι ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, τις οποίες θα καλύψει το Τ.Χ.Σ. Ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.

Αυτό σημαίνει -πρόσθεσε η ίδια πηγή- πως «στις επόμενες ημέρες, το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος». Ακόμη συμπλήρωσε πως «την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ». Διευκρίνισε πως «όσες διαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα, ισχύουν, απλώς αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον».

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί αυτό το deal, μετά τα χθεσινά, είπε «δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του ΤΧΣ, διότι αυτό είναι πλέον ο μέτοχος και πρέπει να το σεβαστώ θεσμικά». Στο ερώτημα αν θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν ολοκληρωθεί το deal, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως «σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό είναι το βασικό». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την ανακεφαλαιοποίηση έχουν καταβληθεί ήδη σημαντικοί πόροι ως προκαταβολές.

Αιτία των ραγδαίων εξελίξεων ήταν ο φόβος που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank

Ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ερωτάται εάν υπάρχει πιθανότητα εκτός από τη συγχώνευση να πωληθούν οι δύο τράπεζες χωριστά από το ΤΧΣ. «Το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που αυτό έχει», απάντησε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να προκαταλάβω από τώρα τις αποφάσεις του ΤΧΣ. Υπάρχει δ.σ. που αποφασίζει». Αιτία των ραγδαίων εξελίξεων ήταν ο φόβος που διατύπωσαν στελέχη της τρόικας για συστημικό κίνδυνο που θα προκαλούσε στο τραπεζικό σύστημα η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, λόγω του μεγέθους τους και των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης που θα είχε το υπό διαμόρφωση σχήμα.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές αποφάσισαν να «παγώσουν» το deal, φοβούμενοι ότι η νέα Εθνική Τράπεζα που θα προέκυπτε, δεν θα κατάφερνε να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια. Συνεπώς, η νέα τράπεζα θα οδηγεί το υπό κρατικό έλεγχο, ενώ, λόγω του μεγέθους της, θα ήταν δύσκολη η ιδιωτικοποίησή της σε επόμενη φάση. Διατύπωσαν δε και φόβους για έμμεσες ή άμεσες δημοσιονομικές πιέσεις. Στο πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων, από σήμερα, η Εθνική και η Eurobank ξεκινούν τις διαδικασίες αύξησης των μετοχικών τους κεφαλαίων αυτόνομα η καθεμία.

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, και την επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου. Μετά τη σύσκεψη, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, στην οποία πλέον γίνεται λόγος για τέσσερις πυλώνες του τραπεζικού συστήματος, αντί για τρεις.

Παράλληλα, αποκαλύπτει επιτάχυνση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος Απριλίου, όπως προέβλεπε το αρχικό σενάριο και δεν παρατείνεται για τον Μάιο, όπως είχε αφεθεί να διαρρεύσει. Διαβεβαιώνει πως το ΤΧΣ θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια, από το 50 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί, ενώ υπογραμμίζει πως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις.

Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της κεντρικής τράπεζας είναι το ακόλουθο: «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Ωρες αγωνίας για 400.000 μετόχους των δύο τραπεζών

Κρατούν την αναπνοή τους οι εμπλεκόμενοι με το Χρηματιστήριο παράγοντες, μετά την είδηση ότι οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank απέστειλαν επιστολές στην ΤτΕ δηλώνοντας ότι δεν είναι πιθανό να μπορέσουν να «σηκώσουν» το βάρος του 10% που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση κάθε μίας. Ως εκ τούτου, αμφότερες «περνάνε» στο ΤΧΣ το οποίο θα λάβει και τις επόμενες αποφάσεις.

Ελεύθερη πτώση των συγκεκριμένων μετοχών, αλλά ισχυρότατους κραδασμούς στο Χρηματιστήριο γενικότερα αναμένουν σήμερα εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιρειών μετά τις παραπάνω εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη τους την πιθανότητα μη αναστολής διαπραγμάτευσης των δύο τίτλων σε περίπτωση που οι χρηματιστηριακές αρχές επιχειρηματολογήσουν ότι οι έως τώρα ανακοινώσεις παρέχουν επαρκή πληροφόρηση και ολοκληρωμένη εικόνα στο επενδυτικό κοινό.

Οι ίδιοι παράγοντες, ωστόσο, κάνουν λόγο για πιθανές παρενέργειες στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης και των άλλων συστημικών τραπεζών, υπογραμμίζουν ότι αναμένουν αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ τονίζουν πως ήρθε το ιστορικό τέλος της τραπεζοκεντρικής δομής του Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ανησυχία και έντονος προβληματισμός υπάρχει όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των μετόχων των δύο τραπεζών οι οποίοι αγγίζουν τις 400.000. Σχετικά με το θέμα αυτό κύκλοι του Χρηματιστηρίου εξέφραζαν έντονη ανησυχία για το κατά πόσο, υπότο βάρος των τελευταίων εξελίξεων, οι σημερινοί μέτοχοι των δύο τραπεζών θα παραμείνουν κάτοχοι αυτών. Προσθέτουν, τέλος, πως αναμένουν νέες ανακοινώσεις, οι οποίες θα απαντούν στα ερωτήματα αυτά, διευκρινίζοντας σαφώς και την τύχη των σημερινών μετόχων.

Σενάρια για την επόμενη ημέρα

Οι έντονες πιέσεις που άσκησε το τελευταίο διάστημα η τρόικα ζητώντας «πάγωμα» της συγχώνευσης κατέληξαν στη χθεσινή απόφαση. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αργά χθες το βράδυ, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.

H ανακεφαλαιοποίηση και για τις τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου

Το ΤΧΣ θα καλύψει, πλήρως, τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή, η Eurobank παραμένει σε αυτή τη φάση ως τέταρτος πόλος του τραπεζικού συστήματος και μένει να αποσαφηνιστεί ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα. Μένοντας αυτόνομες, Εθνική και Eurobank μπορούν να αποτελέσουν πόλο συγκέντρωσης των τραπεζών που έχουν μείνει εκτός της διαδικασίας συγκέντρωσης - καταρχάς του νέου ΤΤ και της Νέας Proton που ελέγχει ήδη μετοχικά το ΤΧΣ - όπως και άλλων μικρομεσαίων πιστωτικών ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται να αποφασιστεί η συγχώνευσή τους σε επόμενο στάδιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ

Σχολιασμένα