Στον έλεγχο του TXΣ ΕΤΕ - Eurobank

Προχωρούν σε ξεχωριστή ανακεφαλαιοποίηση
Κυριακή, 07 Απριλίου 2013 22:23
UPD:08/04/2013 01:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

To Tαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα αναλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, μετά τη γνωστοποίηση από τις διοικήσεις των δύο τραπεζών της αδυναμίας τους να καλύψουν το 10% της απαιτούμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιωτικά κεφάλαια.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει - είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών - Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου», αναφέρει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

«Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος», διαβεβαιώνει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της.

Το ΤΧΣ βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών

Οι δύο τράπεζες έστειλαν επιστολές στον διοικητή της ΤτΕ που λένε ότι δεν είναι πιθανό να «σηκώσουν» το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά.

Αυτό, σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες το ΤΧΣ ξεκινά τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των δύο αυτών τραπεζών και γίνεται ο κύριος μέτοχος. Την τελική απόφαση για τη συγχώνευση θα την πάρει το ΤΧΣ. Όσες διαδικασίες έχουν γίνει μέχρι τώρα ισχύουν, απλώς αναστέλλονται οι περαιτέρω διαδικασίες μέχρις ότου αποφασίσει πλέον ο νέος μέτοχος με τα δικά του κριτήρια, που είναι το δημόσιο συμφέρον.

Σε ερώτηση πόσο πιθανό είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η συμφωνία, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Δεν θέλω να προκαταλάβω τις αποφάσεις του ΤΧΣ διότι αυτό είναι πλέον ο μέτοχος και πρέπει να το σεβαστώ θεσμικά». 

Επίσης, σε ερώτηση αν θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα αν δεν προχωρήσει η συμφωνία, το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει κάποια υπόθεση αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση, είπε. Αυτό είναι το βασικό. Για την ανακεφαλαιοποίηση υπάρχουν σημαντικοί πόροι που έχουν καταβληθεί ήδη, ως προκαταβολές, και αυτό είναι το βασικό. Για τις άλλες τράπεζες θα υπάρξει στρατηγική που θα εκπονηθεί από το ΤΧΣ, που είναι και ο κύριος μέτοχος. 

Επανέλαβε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης της προθεσμίας για την ανακεφαλαιοποίηση. 

Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα εκτός από τη συγχώνευση να πωληθούν οι δύο τράπεζες χωριστά, ανέφερε πως το ΤΧΣ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που αυτό έχει.

 


 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ

Σχολιασμένα