«Φιλελεύθερος»: Τρεις πρώην δικαστές θα κάνουν την έρευνα για τις τράπεζες

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 09:22
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι. Θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις, που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά.

Τρεις πρώην δικαστές θα αναλάβουν, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τη διερεύνηση των ευθυνών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής θα είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώην μέλος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Γεώργιος Πικής και πάρεδροι οι πρώην δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Καλλής (είχε ετοιμάσει το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία με την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας « Ήλιος») και Γιαννάκης Κωνσταντινίδης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι εντολής θα είναι πολύ διευρυμένοι. Θα διερευνήσουν τις πράξεις, παραλείψεις και αποφάσεις, που είχαν ως συνέπεια τη δημιουργία της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, αλλά και στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και της Λαϊκής ξεχωριστά.

Η έρευνα θα καλύψει μια σειρά από εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο σε τράπεζες όσο και αλλού. Συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ευθύνες ποινικές, πολιτικές ή και πειθαρχικές για αξιωματούχους τραπεζών, υπαλλήλους του κρατικού τομέα (ΥΠΟΙΚ κυρίως) και μέλη της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα έχει εξουσία να καλέσει και πρόσωπα από το εξωτερικό, ωστόσο δημιουργείται πρόβλημα στην περίπτωση που κάποιοι αρνηθούν να προσέλθουν. Η έρευνα θα πάει σε βάθος χρόνου, κυρίως από το 2006 και μετά, που άρχισαν να παρατηρούνται τα προβλήματα στις τράπεζες.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα