Κύπρος: «Κλειδώνουν» οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Κρίσιμες για τη στάση της Ρωσίας οι αποφάσεις
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 13:42
UPD:19:42
REUTERS/ERIC VIDAL

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στους Financial Times, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα τεθούν σε ισχύ για περίοδο επτά ημερών, μετά την πάροδο της οποίας θα επανεξεταστούν.

Τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων οριστικοποιεί σήμερα η Κύπρος, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων μετά το πακέτο διάσωσης που συμφώνησε με τους διεθνείς δανειστές της.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στους Financial Times, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα τεθούν σε ισχύ για περίοδο επτά ημερών, μετά την πάροδο της οποίας θα επανεξεταστούν.

Όπως διευκρίνισε, οι περιορισμοί θα είναι διαφοροποιημένοι ανά τράπεζα, ενώ οι ξένες τράπεζες με ισχυρή ρευστότητα και με κεφάλαια που προσωρινά βρίσκονται στην Κύπρο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν.

«Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια λογική σειρά μέτρων που θα είναι αρκετά ευέλικτα ώστε να επιτρέπουν στην οικονομία να λειτουργεί», είπε ο κ. Σαρρής στους FT.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του σχετικού διατάγματος προβλέπονται τα εξής:

 • Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών. Επιτρέπεται όμως η κατάθεση επιταγών σε λογαριασμό.
 • Απαγορεύεται κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός Δημοκρατίας.
 • Κατʼ εξαίρεση επιτρέπονται πληρωμές για τρέχουσες διεθνείς συναλλαγές
  • α) για εισαγωγές, με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων.
    
  • β) για έξοδα διαμονής μέχρι 10.000 ευρώ και δίδακτρα ανά τρίμηνο προσώπων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και είναι συγγενείς πρώτου βαθμού προσώπων που κατοικούν στη Δημοκρατία.
    
  • γ) Χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό ως 5.000 ευρώ, ανά μήνα, ανά πρόσωπο
    
 • Απαγορεύεται ο τερματισμός προθεσμιακών καταθέσεων, πριν την καθορισμένη ημερομηνία λήξης
 • Απαγορεύεται  η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό σε ευρώ ή ξένο συνάλλαγμα, άνω των 3.000 ευρώ, ανά φυσικό πρόσωπο, ανά ταξίδι.
 • Χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή και μεταφορά η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έκδοση του Διατάγματος, υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.
 • Απαγορεύεται σε πιστωτικό ίδρυμα η εκτέλεση πληρωμών χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.
 • Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν σε όλους τους λογαριασμούς, πληρωμές και μεταφορά χρημάτων, ανεξαρτήτως νομίσματος.
YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Κύπρος: Αγωνία στα γκισέ των τραπεζών

Τα καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών, Ελληνικής, Λαϊκής και Κύπρου επαναλειτουργούν κανονικά από το πρωί της Τετάρτης στην Ελλάδα. Όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται ομαλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Στην Κύπρο όμως η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Επιπλέον, το Διάταγμα έχει και διάταξη επαναπατρισμού, σύμφωνα με την οποία κάθε πρόσωπο (φυσικό και νομικό) που κατοικεί στη Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στη χώρα, εντός δύο εβδομάδων από την απόκτησή τους, όλα τα χρήματα που αποκτά (μετά την έναρξη ισχύς του Διατάγματος) από εξαγωγές ή και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της Δημοκρατίας.

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε πως οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν και πάλι την Πέμπτη, ενώ ο ίδιος αναμένει ότι τα μέτρα περιορισμού στη διακίνηση κεφαλαίων θα είναι έτοιμα έως το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Πιστεύω ότι θα είναι εντός λογικών πλαισίων», είπε. «Οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι την Πέμπτη... Αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να περιορίσουμε την πιθανότητα να φύγουν μεγάλα ποσά χρημάτων και να μην επιβληθούν τιμωρητικές συνθήκες στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες», δήλωσε ο Σαρρής στην κυπριακή τηλεόραση.

ΡΙΚ

Η Ρωσία προειδοποίησε, πάντως, τη Λευκωσία να μην επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε υγιείς τράπεζες. «Εάν υπάρξουν τέτοια μέτρα, αυτό δεν θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, απλά θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα για τους συμμετέχοντες, τους καταθέτες», είπε αργά χθες σε δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

Σημείωσε, μάλιστα, πως η προθυμία της Ρωσίας να αναδιαρθρώσει και να παρατείνει το δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ που χορήγησε στην Κύπρο το 2011 θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Μεγαλονήσου σχετικά με τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα