ΟΤΕ: Συμφωνία για την πώληση της Hellas Sat

Έσοδα 208 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 20:30
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Τη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του 99,05% που κατέχει στην Hellas Sat (η οποία διαχειρίζεται το δορυφόρο HellasSat2) στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ανακοίνωσε ο ΟΤΕ. 

Τα συνολικά έσοδα του ΟΤΕ από την πώληση του μεριδίου του ανέρχονται σε 208 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 99,05%:

  • της αξίας των δραστηριοτήτων της Hellas Sat, η οποία ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ, που, όπως σημειώνει ο ΟΤΕ, ισούται με 7 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Hellas Sat για το 2012, και
  • των διαθεσίμων της Hellas Sat κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής που εκτιμώνται σε 53,4 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα εισπράξει 7 εκατ. ευρώ ως μέρισμα. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ δήλωσε: «Πετύχαμε μια σημαντική συμφωνία, η οποία εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς και πλέον συμφέροντες όρους και επιπλέον αξία για όλους τους εταίρους. Το Ελληνικό και Κυπριακό Δημόσιο θα αποκτήσουν έναν αξιόπιστο επενδυτή που έχει τους πόρους για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις.

»Έτσι διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στο διάστημα και ο χαρακτήρας τους ως διαστημικές χώρες (Space-faring nations). Η Hellas Sat πωλείται σε μια κορυφαία εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές και με πρόδηλο ενδιαφέρον να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο ΟΤΕ από-επενδύει από την Hellas Sat αποκομίζοντας ικανοποιητικό τίμημα, γεγονός που του επιτρέπει να επικεντρωθεί στις κύριες δραστηριότητές του».

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το β’ τρίμηνο του 2013, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, ενώ τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), ένας από τους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας της Hellas Sat, παραμένει στο νέο μετοχικό σχήμα της εταιρείας διατηρώντας τα δικαιώματα προτίμησης που της αναλογούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Hellas Sat.

Αγοραστής του Hellas Sat είναι η 100% θυγατρική της ArabSat Satellite Communications, ArabSat Cyprus Ltd. Έχοντας εκτοξεύσει στην ιστορία της 15 δορυφόρους, η Arabsat διαχειρίζεται σήμερα έξι δορυφόρους προσφέροντας την πιο ευρεία δορυφορική κάλυψη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ βρίσκεται σε ταχεία επεκτατική πορεία στοχεύοντας στην εκτόξευση τριών δορυφόρων «6ης γενιάς».

«Είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα η επένδυση μίας από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των δορυφορικών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο μια τέτοια επένδυση είναι διπλά σημαντική» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων Σταύρος Καλογιάννης.

Πρόσθεσε πως με τη συμφωνία διασφαλίζεται η αξία της αρχικής επένδυσης του Ελληνικού Δημοσίου, με ενίσχυση της εμπορικής αξίας της ελληνικής τροχιακής θέσης. Σημείωσε ακόμη πως ο επενδυτής δεσμεύεται για παραγγελία και εκτόξευση νέου δορυφόρου στην τροχιακή θέση που κατέχει η Ελλάδα διασφαλίζοντας τη λεγόμενη «διαστημική παρουσία» της χώρας στην τροχιακή θέση 39ο ανατολικώς, καθώς και τη συμμετοχή της στη διεθνή λίστα των λεγομένων «Διαστημικών Χωρών» με όλα τα οφέλη που, όπως είπε, αυτό συνεπάγεται σε εθνικό και οικονομικό επίπεδο.

Επισήμανε επίσης πως παράλληλα ενισχύεται η θέση του ελληνικού δημοσίου, μέσω της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, στο νέο μετοχικό σχήμα της HellasSat αφού διατηρεί δικαίωμα στον έλεγχο αναφορικά με τη λειτουργία του δορυφορικού δικτύου. Ταυτόχρονα παραμένουν οι Σταθμοί Ελέγχου σε Ελλάδα και Κύπρο και διατηρείται το όνομα Hellas Sat στον ελληνικό δορυφόρο.

Καταλήγοντας συμπλήρωσε πως, όπως είναι αυτονόητο, διασφαλίζεται η διατήρηση των αντιπαροχών που προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης της Hellas Sat με το Ελληνικό Δημόσιο, και κυρίως η απρόσκοπτη παροχή των αναμεταδοτών που η Hellas Sat παρέχει δωρεάν, ως αντάλλαγμα για την παροχή σε αυτήν Ειδικής Αδείας αποκλειστικής χρήσης και εκμετάλλευσης της ως άνω τροχιακής θέσης.Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕΣχολιασμένα