Χριστόφιας: Έτοιμη να βοηθήσει την Κύπρο η Ρωσία

Να μην υποτιμάται το πρόβλημα της Κύπρου, λέει ο Γιούνκερ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013 11:24
EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Έτοιμη να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου είναι η Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν με διαβεβαίωσε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να συμβάλει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη χρηματοδότηση της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο το απόγευμα της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, για ευρύτερα προβλήματα στην Ευρωζώνη, αν δεν συμφωνηθεί σύντομα ένα πακέτο στήριξης της Κύπρου, προειδοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν πρέπει να υποτιμάμε το πρόβλημα της Κύπρου», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε αυστριακή εφημερίδα. Αν δεν επιλύσουμε οριστικά την περίπτωση του κυπριακού προβλήματος, είπε, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης ακόμη κι απ' αυτή την πολύ μικρή εθνική οικονομία. «Ο χρόνος πιέζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς η Κύπρος θα μπορούσε ποτέ να αποπληρώσει τα 17 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι χρειάζεται, ο Γιούνκερ δήλωσε: «Θα είναι μια τεράστια πρόκληση τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη».

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως υπάρχουν όρια σε αυτό που η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει για να βοηθήσει την Κύπρο. «Δεν πιστεύω πως η Ελλάδα άξιζε να σωθεί πάση θυσία και, στην περίπτωση της Κύπρου, δεν θα ανεχθούμε μια διάσωση πάση θυσία. Όμως πρέπει να διαπραγματευθούμε», ανέφερε.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Σχολιασμένα