«Να υποχωρήσουν από την Ευρωζώνη οι ισχυρές οικονομίες»

Πρόταση πέντε ευρωπαίων οικονομολόγων
Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 16:09

Μια Ευρωζώνη χωρίς τις σημερινές ισχυρές οικονομίες οραματίζονται πέντε ευρωπαίοι οικονομολόγοι, σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασαν στη διάρκεια εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης «Notre Europe».

Σύμφωνα με το μανιφέστο των οικονομολόγων, οι οποίοι αρνούνται ότι είναι ευρωσκεπτικιστές, η αποχώρηση των εύρωστων οικονομιών από το ευρώ θα δώσει στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση μία ευκαιρία να βγουν από την ύφεση και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Οι πιο ισχυρές χώρες θα επέστρεφαν είτε στο παλιό τους νόμισμα ή θα υιοθετούσαν ένα κοινό νόμισμα, που θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις οικονομίες τους.

Η εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ήταν εσφαλμένη κίνηση, λένε, και προτείνουν την «ευθανασία» του ευρώ, ως τρόπο διεξόδου από τη σημερινή κρίση. Σύμφωνα με έναν από τους οικονομολόγους, τον Άλφερντ Στέινχιρ, η νομισματική ένωση ήταν αυτή προκάλεσε την κρίση και πλέον δεν μπορεί να θεωρείται ιδανική, τη στιγμή που η ανεργία - κυρίως των νέων - έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Χανς Ολάφ Χένκελ, καθηγητής στη Γερμανία, υποστηρίζει από την πλευρά του ότι το ευρώ αποτελεί κοινωνική καταδίκη για τον ευρωπαϊκό Νότο και οικονομική αποτυχία, καθώς δεν μπόρεσε να επιτύχει τους κοινωνικούς του στόχους. «Είναι ώρα να το παραδεχθούμε», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα