Προς εκτόνωση η σύγκρουση με τους φαρμακοποιούς για τις οφειλές

Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 19:39
UPD:20:52

Προς εκτόνωση δείχνει να βαίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - φαρμακοποιών σε ό,τι αφορά τις οφειλές των Ταμείων, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με κυβερνητική αντιπροσωπεία.

Προς εκτόνωση δείχνει να βαίνει η σύγκρουση κυβέρνησης - φαρμακοποιών σε ό,τι αφορά τις οφειλές των Ταμείων, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με κυβερνητική αντιπροσωπεία. Σε ενημέρωσή του προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει πως στη συνάντηση ικανοποιήθηκε τόσο το κρίσιμο θέμα των άμεσων πληρωμών ΕΟΠΥΥ, καθώς και των οφειλομένων του ΟΠΑΔ. Χαρακτηρίζοντας θετικές τις εξελίξεις, καλεί τους φαρμακευτικούς συλλόγους να αποφασίσουν άμεσα εντός της Τετάρτης για τη στάση τους. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέφερε πως θα εισηγηθεί προσωρινή αναστολή της κινητοποίησης για δοθεί χρόνος να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη στους φαρμακοποιούς αναφέρεται πως συζητηθήκαν τρία θέματα:

1. Ημερομηνία πληρωμής ΕΟΠΥΥ.

Επιβεβαιώθηκε η πληρωμή συνολικά 200.000.000 Ευρώ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) ΓΙΑ 5/1/12

Η επόμενη πληρωμή ορίστηκε για 13/2/2012.

2. Ο ΟΓΑ από 1/2/2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ.

Όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός κ. Κουτρουμάνης η πληρωμή συνταγών μηνός Νοεμβρίου θα γίνει την 23/ 1/2012.

3. Την Πέμπτη 5/1/2012 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την συμμετοχή Υπουργείου Υγείας και Υπουργείου Εργασίας με τους Εκπροσώπους της Βιομηχανίας προκειμένου να ανοίξει η πίστωση.

4. Ως προς τα παλαιά χρέη του ΟΠΑΔ:

Το Υπουργείο Οικονομικών στο επικείμενο Νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες αναλαμβάνει τα χρέη του ΟΠΑΔ και όσα χρέη ενδεχομένως έχει ο ΟΑΕΕ προς τα φαρμακεία.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής:

 Μέρος των χρεών (περίπου 45 εκατ.) που αντιστοιχεί σε πληρωμή ενός μηνός του ΟΠΑΔ θα πληρωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου

 Το υπόλοιπο μέρος θα πληρωθεί με την καταβολή της α΄ δόσης της Δανειακής Σύμβασης και με ανώτατο χρονικό σημείο την 30/3/2012.

 Δεν θα γίνει εκκαθάριση των συνταγών και έναντι αυτού θα γίνει κράτηση 3,5%.

 Για την κράτηση θα εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο ώστε να εκπέσει από την Εφορία.

5. Δεν συζητήθηκε το θέμα του κέρδους και εκπτώσεων προς τα φαρμακεία για τα οποία θα γίνει ειδική συνάντηση εντός του Ιανουαρίου με το Υπουργείο Υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα