Παραιτείται από τα κέρδη της σε ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 10:13
UPD:13:56

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διανείμει στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης οποιαδήποτε κέρδη αντλήσει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, ανακοίνωσε το μέλος του διοικητικού της συμβουλίου Λικ Κοέν.

Τα κράτη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μετέπειτα τα κεφάλαια αυτά για τη διάσωση της Ελλάδας.

«Αποφασίσαμε στο ευρωσύστημα ότι δεν επιθυμούμε να αποκομίσουμε κέρδη από τις συναλλαγές μας με την Ελλάδα και, όταν διανεμηθούν τα κέρδη των προηγουμένων ετών, κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιό μερίδιο θα διαθέσει για την Ελλάδα», είπε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ

«Είναι ζήτημα των κυβερνήσεων να αποφασίσουν τι θα κάνουν», διευκρίνισε σε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γεργκ Αρμουσεν, ο οποίος είπε στο Reuters ότι, ενώ η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μπορεί να διανείμει τα κέρδη από τα κρατικά ομόλογα που κατέχει στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών και στην συνέχεια οι κυβερνήσεις αυτών των κρατών να τα διοχετεύσουν στην Ελλάδα.

«Εάν υπάρχουν κέρδη, θα τα διανείμουμε στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να τα χρησιμοποιήσουν ως συνεισφορά τους στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ περίπου, χρεόγραφα που απέκτησε από το Μάιο του 2010 όταν ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο πρόγραμμά της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η τιμή κτήσης τους κυμάνθηκε στα 40 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει καταγράψει λογιστικά κέρδη 10-15 δισ. ευρώ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα