ΥΠΟΙΚ: Επανεξέταση του τρόπου διοίκησης των ταμείων

Παρασκευή, 09 Μαρτίου 2012 16:02
UPD:16:28

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής των ταμείων, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

«Παράθυρο» για αλλαγές στις διοικήσεις των ταμείων που είπαν «όχι» στο κούρεμα των ομολόγων τους άνοιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για βλαπτική και επικίνδυνη απόφαση.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο διοίκησής τους, να διοικούνται με τρόπο επαγγελματικό, διαφανή και αξιόπιστο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε ακόμη ότι θα έχει συναντήσεις τόσο με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που είπαν «ναι» στο PSI, όσο και με εκείνες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία και επανέλαβε τις θέσεις του περί συνδικαλιστικών και κομματικών σκοπιμοτήτων.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να παρεισφρέουν σε μια απόφαση τέτοιου επιπέδου συνδικαλιστικά ή μικροκομματικά κριτήρια». Παράλληλα, ανέφερε για ακόμη μία φορά ότι τα ταμεία που την τελευταία δεκαετία έχουν λάβει σημαντικές επιχορηγήσεις ύψους 152 δισ. «αρνήθηκαν να εντάξουν στο PSI 3 δισ. ευρώ για λόγους πολιτικούς, μικροκομματικούς και μικροσυνδικαλιστικούς».

Εξίσου σκληρή ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και νωρίτερα στη Βουλή, όπου ανέφερε ότι «με τα ασφαλιστικά ταμεία συντελέσθηκε μία πολιτικο-συνδικαλιστική αθλιότητα».

Είπε ακόμη πως «συμπτωματικά» τα ταμεία που είπαν «όχι» στο PSI είναι τα ίδια ταμεία που το 2008 «έσπευσαν να μετάσχουν στην αγορά δομημένων ομολόγων».

Γ.Γ. ΓΣΕΕ: Να σταματήσει ο ΥΠΟΙΚ να μας κουνά το δάχτυλο

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις του υπουργού Οικονομικών στις διοικήσεις των «διαφωνούντων» ταμείων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Κιουτσούκη.

Οπως είπε, «ο κ. Βενιζέλος αντί να προσπαθεί να ρίξει ευθύνες στους εκπροσώπους των εργαζομένων που δεν στήριξαν την καταστροφή των ταμείων με τη μείωση κατά 53,5% των αποθεματικών τους, οφείλει να εξηγήσει πού πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων και των εργοδοτών από τα ασφαλιστικά ταμεία». «Οφείλει», πρόσθεσε, «να αναλύσει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες διαχειρίστηκαν με ανευθυνότητα και παραβατικότητα τα αποθεματικά τους».

Ο γ.γ. τη ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος και κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για τη λεηλάτηση των ασφαλιστικών ταμείων είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν αποδοθεί ποτέ».

«Ας σταματήσει λοιπόν να μας κουνά το δάχτυλο και να μας υποδεικνύει ποιο είναι το συμφέρον μας και ας προχωρήσει, αν μπορεί, σε αυτοκριτική και καταλογισμό ευθυνών για την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων μας», συμπλήρωσε και καταλήγοντας παρατήρησε: «Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι αφορά την υπευθυνότητα, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Ο ΥΠΟΙΚ στήνει στον τοίχο οποιονδήποτε διαφωνεί

«Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών πανηγυρικά διαλαλεί ότι η χώρα μας κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία και πομπωδώς αναφέρεται σε "εθνική σωτηρία", επιλέγει να στήσει στον τοίχο οποιονδήποτε διαφωνεί», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Σωτήρης Στανωτάς.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «ταυτίζει την "εθνική γραμμή" με τον εαυτό του και επαναφέρει τραγικές μνήμες στους Έλληνες».

«Οι απειλές προς τις διοικήσεις των απείθαρχων Ταμείων είναι δείγμα της νοοτροπίας και των αντιλήψεων του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ», καταλήγει ο κ. Στανωτάς.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα