Από 1η Ιουνίου η καταβολή εισφορών μέσω τραπεζών

Δευτέρα, 09 Απριλίου 2012 22:48

Από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα εφαρμοστεί τελικά η ταυτόχρονη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αμοιβών και φόρων μέσω των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Μαΐου, θα εφαρμοστεί τελικά η ταυτόχρονη πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών αμοιβών και φόρων μέσω των τραπεζών και των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), σύμφωνα με προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος καταβολής και απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών θα καθοριστεί από τον επόμενο υπουργό Εργασίας.

Παράλληλα, με άλλες προσθήκες που προέκυψαν από τις παρατηρήσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, αλλάζει η πρόβλεψη για έκπτωση 5% επί των ασφαλιστικών εισφορών για όσους επιχειρηματίες είναι συνεπείς στην καταβολή τους για τρεις συνεχόμενους μήνες και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Οι μήνες αυξάνονται πλέον σε τέσσερις, ενώ το ποσοστό της έκπτωσης θα ορίζεται ανάλογα με τα έσοδα του ΙΚΑ, από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και τη Διοίκηση του Ιδρύματος.

Σε περίπτωση ιδιοκτησίας ή εκμετάλλευσης τουριστικών καταλυμάτων από ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη εταιρία, προβλέπεται επίσης ότι μόνο ο ένας από τους εταίρους υπάγεται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ ενώ οι υπόλοιποι υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ εκτός αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.

Στο μεταξύ, με άλλες ρυθμίσεις:

-Δεν αναζητούνται οι εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, όσων μέχρι την έναρξη της ισχύος του νέου νόμου, ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ αφού έτυχαν εξαίρεσης από την ασφάλιση του πρώην ΟΑΕΕ - ΤΕΒΕ.

-Εξακολουθούν να ασκούνται από τον ΟΑΕΔ και μετά τις 30/6/2012, οι αρμοδιότητες που είναι σχετικές με την απασχόληση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

-Οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές είναι απαιτητές στο τέλος κάθε ημερολογιακού τριμήνου και εισπράττονται μέσα στο επόμενο ημερολογιακό τρίμηνο ενώ εξοφλούνται οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο προς τους ιατρούς του ΙΚΑ αλλά και προς το υπόλοιπο, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα