Στην Κύπρο μεταβαίνει η τρόικα

Την Τρίτη η συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 21:14
UPD:21:14

Στη Λευκωσία μεταβαίνουν σήμερα και αύριο τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, που αναμένεται να έχουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση για τους όρους παροχής οικονομικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης στην Κύπρο.

Την Τρίτη η τρόικα θα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, οπότε, όπως εκτιμάται, αναμένεται να αποκαλυφθούν οι προθέσεις της. Επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να τεθούν μεταξύ άλλων το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), το κρατικό μισθολόγιο και το συνταξιοδοτικό.

Επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης είναι να πειστεί η τρόικα ότι η Κύπρος έχει ήδη πάρει αρκετά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τα οποία το έλλειμμα θα μειωθεί στο 3,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η Λευκωσία προσδοκά έτσι ότι η δημοσιονομική αναπροσαρμογή, που θα ζητηθεί από την τρόικα θα είναι σχετικά ήπια.

Η στήριξη των τραπεζών από το κράτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί να φθάσει στα 4,5 με 6 δισ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα μεταβαίνουν στην Μόσχα τεχνοκράτες του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών για να συζητήσουν το αίτημα της Λευκωσίας για παροχή ρωσικού δανείου.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα