Νέος γύρος διαβουλεύσεων Βρούτση με κοινωνικούς εταίρους

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 10:22
UPD:10:23

Ξεκίνησε, στις 10 το πρωί, ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Ξεκίνησε, στις 10 το πρωί, ο δεύτερος γύρος των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις.

Σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό, ήδη από τις συναντήσεις του Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει αποκλείσει οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση, ενώ έχει παραπέμψει το ενδεχόμενο κάποιας μικρής αύξησης, στη γενικότερη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ζητούν την αύξηση του βασικού μισθού στα 701 ευρώ μικτά από τα 585 ευρώ, που είναι σήμερα, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, (ΣΕΒ), θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που έχει υπερβεί το 23%.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) φαίνεται να συγκλίνει με τις προτάσεις των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων, σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και ζητά την επανεξέταση όρων του Μνημονίου, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα συμμετάσχει σε διάλογο ο οποίος θα οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις των αμοιβών των εργαζομένων.

Κατά τη συνάντηση, αναμένεται να τεθούν και τα θέματα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες και της συγκρότησης νέου φορέα στο πλαίσιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), που θα αναλάβει μέρος από τις αρμοδιότητες που είχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας (ΟΕΕ, ΟΕΚ), που καταργήθηκαν.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση πάντως έχει από το νόμο το δικαίωμα να νομοθετήσει ακόμη και αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Βρούτσης έχει περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας με τρεις λέξεις, «Ισορροπία, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη», αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι «η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει ασφυκτικό και επώδυνο οικονομικό περιβάλλον και απαιτούνται κοινωνικές συμφωνίες, που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και την αποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα