Πτυχές του σχεδίου επίβλεψης των τραπεζών αποκαλύπτει ο Μπαρνιέ

Δηλώσεις στη γαλλική εφημερίδα Les Echos
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2012 16:46
UPD:16:46

Τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου επίβλεψης των τραπεζών της ευρωζώνης, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013, αποκάλυψε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

Τις πρώτες λεπτομέρειες του σχεδίου επίβλεψης των τραπεζών της ευρωζώνης, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2013, αποκάλυψε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως διευκρίνισε ο Μπαρνιέ μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, το σχέδιο θα αφορά όλες τις τράπεζες που δέχονται δημόσια χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Σε αυτήν την ημερομηνία θεωρητικά η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μηχανισμό βοήθειας θα είναι επομένως δυνατή, πρόσθεσε.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο ζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να περιοριστούν οι συστημικοί κίνδυνοι που τίθενται από τον τραπεζικό τομέα, θα επεκταθεί στη συνέχεια στις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης από την 1η Ιανουαρίου του 2014, παρά την βούληση της Γερμανίας να περιοριστεί σε ιδρύματα μεγάλου μεγέθους.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μια πραγματική και ολοκληρωμένη επίβλεψη» θα είναι λειτουργική για όλες τις τράπεζες. «Πολλά προβλήματα έχουν προέλθει τα τελευταία χρόνια από μη συστημικές τράπεζες, όπως η Northern Rock, η Dexia ή η Bankia», εξήγησε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «για σκοπούς που δεν έχουν επιπτώσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως η προστασία των καταναλωτών, θα εξακολουθήσει να επαρκεί η εθνική επίβλεψη».

Ο Μπαρνιέ τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός επίβλεψης είναι μια «ιστορική» πρόταση για την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού σχεδίου και είναι «ουσιαστικής σημασίας για να ξαναβρούμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα που χρειάζεται η πραγματική οικονομία». Σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική, η επίβλεψη θα γίνεται από ένα «ξεχωριστό» συμβούλιο από το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρός του «θα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να υπάρχει ένας δημοκρατικός έλεγχος σε αυτόν τον νέο οργανισμό».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα