Β. Σιαρλή: Καμία εξέλιξη για το ρωσικό δάνειο

Προσχέδιο μνημονίου με τα μέτρα υπέβαλε η τρόικα
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 09:42
UPD:12:00

Καμία ενημέρωση δεν έχει μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναφορικά με την εξέλιξη στο αίτημα παροχής δανείου από τη Ρωσία ύψους πέντε δισ. ευρώ, όπως ξεκαθάρισε σήμερα ο Βάσος Σιαρλή.

Καμία ενημέρωση δεν έχει μέχρι στιγμής ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή αναφορικά με την εξέλιξη στο αίτημα παροχής δανείου από τη Ρωσία ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Αυτό ξεκαθάρισε ο κ. Σιαρλή, σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο λήφθηκε απόφαση σε πολιτικό επίπεδο στη Μόσχα για παροχή του δανείου. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Μόσχα θα δώσει τα χρήματα σε διαβούλευση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ είπε ότι είχε επικοινωνία με εκπρόσωπο της προεδρίας νωρίς το πρωί και πληροφορήθηκε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη για το ρωσικό δάνειο. Επομένως, είπε, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το δημοσίευμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και ότι το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που ζητούνται από τη Μόσχα.

Το δημοσίευμα διέψευσε εξάλλου και το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, εκπρόσωπος του οποίου είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για την παραχώρηση νέου δανείου στην Κύπρο.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η ρωσική κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, το δάνειο δεν έχει ακόμη εγκριθεί», ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε πάντως τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να έχει υποβάλει προσχέδιο μνημονίου με τα μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν προκειμένου να δοθεί η βοήθεια από τον μηχανισμό στήριξης.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η τρόικα παρέχει περιθώριο δύο-τριών ετών, ώστε η Κύπρος να μπορέσει να κάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται.

Εργαζόμαστε συνεχώς και βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, είπε ο Βάσος Σιαρλή, επισημαίνοντας πως χρειάζεται να γίνουν θυσίες από όλους, ώστε σε δύο-τρία χρόνια η Κύπρος να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Πρέπει να ζούμε με τα δικά μας χρήματα και όχι με δανεικά, κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα