Τροπολογία για κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ - ΟΕΕ

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 18:18
UPD:18:22

«Μέρος των πολιτικών της Εστίας και της Κατοικίας, μόλις τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα τις ενσωματώσουμε κάτω από τον ΟΑΕΔ Το εύρος βεβαίως θα είναι μικρότερο και το κατασκευαστικό δεν θα επανέλθει, αλλά η επιδότηση θα επανέλθει και ο κοινωνικός τουρισμός θα επανέλθει» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Δυνατότητα νέας ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των επιχειρήσεων δίνει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, που επίσης προβλέπει την απαλλαγή τους από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ή έχουν εκπέσει του σχετικού δικαιώματος, είτε να υπαχθούν σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού με έκπτωση 40% επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων επί της οφειλής που είχε διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου, είτε να καταβάλλουν την οφειλή τους αυτή σε δόσεις (μέχρι 10) με αντίστοιχη έκπτωση 75%. Σε περίπτωση που καταβληθεί η οφειλή αυτή μέχρι και σε 6 δόσεις, η έκπτωση ανέρχεται σε 100%.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά εργασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης στηλίτευσε την τροπολογία, υποστηρίζοντας πως συνιστά «νέα χαριστική ρύθμιση στις επιχειρήσεις-μπαταχτσήδες που χρωστούν και παρακρατούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, ενώ απαγορεύει στα ταμεία να διεκδικήσουν τις αξιώσεις τους».

«Καταργώντας την εργοδοτική εισφορά, η τροπολογία βάζει ταφόπετρα στον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ που δεν επιχορηγούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρίζει 247 εκατ. ευρώ στους εργοδότες. Φεύγουν απ' τον κουμπαρά του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και πάνε κατευθείαν στις τσέπες των εργοδοτών» τόνισε ο κ. Στρατούλης.

«Οι πολιτικές των δύο ταμείων δεν καταργούνται πλήρως», απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Μέρος των πολιτικών της Εστίας και της Κατοικίας, μόλις τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα τις ενσωματώσουμε κάτω από τον ΟΑΕΔ. Το εύρος βεβαίως θα είναι μικρότερο και το κατασκευαστικό δεν θα επανέλθει, αλλά η επιδότηση θα επανέλθει και ο κοινωνικός τουρισμός θα επανέλθει». Πρόσθεσε ακόμη πως το μη μισθολογικό κόστος πρέπει να μειωθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πάντως απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση απόσυρση «αυτής της αντικοινωνικής τροπολογίας», υποστηρίζοντας μάλιστα πως παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής διότι κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα