Σε «ελεύθερη πτώση» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2002 19:18

ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡA επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών υποχώρησαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καταγράφοντας σημαντικές απώλειες για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Η περαιτέρω επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος αποδίδεται στην είδηση ότι οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν τα λογιστικά βιβλία του φαρμακευτικού ομίλου Bristol Myers μετά από υποψίες για την ύπαρξη ατασθαλιών αλλά και στην προειδοποίηση της γερμανικής εταιρείας λογισμικού SAP σχετικά με τα οικονομικά της αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο του 2002.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα αναμένεται να εμφανίσει ζημία ύψους 235 εκατ. ευρώ (233 εκατ. δολ.).

Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τα έσοδα της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, τα έσοδά της αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 5%-10% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 15%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.245,3 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1998, μειωμένος κατά 3,95%. Οι μοναδικές μετοχές που έκλεισαν με άνοδο ήταν οι: Gallaher και SABMiller.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.512,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1998, με απώλειες 3,95%.

Στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 1,86% και βρίσκεται στις 4.112 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 σημείωσε πτώση κατά 3,98% και διαμορφώθηκε στις 2.809,56 μονάδες.

Τις σημαντικότερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές από τους κλάδους των ασφαλειών, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μετοχή της Zurich Financial υποχώρησε κατά 21,14%, του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Aviva κατά 10,61%, της σουηδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson κατά 7,56% και του γαλλο-αμερικανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Vivendi Universal κατά 4,31%.

Οι μετοχές της τελευταίας δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και χθες μετά την είδηση ότι οι αρχές θεμιτού ανταγωνισμού της χώρας «εισέβαλαν» στα κεντρικά γραφεία της Vivendi στο Παρίσι, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο όμιλος τους τελευταίους 18 μήνες είχε ενημερώσει επαρκώς τους επενδυτές για την οικονομική του κατάσταση.

Σημαντικές απώλειες (9%) κατέγραψε και η μετοχή του γαλλικού ομίλου λιανικής Carrefour, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι οι πωλήσεις δευτέρου τριμήνου συρρικνώθηκαν κατά 2,8%, στα 18,62 δισ. ευρώ, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για πωλήσεις ύψους 19,25 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της Carrefour δέχθηκε πλήγμα από την οικονομική κρίση στις αγορές Βραζιλίας και Αργεντινής.

Μεγάλη πτώση (7,14%) σημειώνει και η μετοχή της γερμανικής ομοειδούς εταιρείας KarstadtQuelle, η οποία απέφυγε να δώσει προβλέψεις για τα οικονομικά της αποτελέσματα στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η μετοχή του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου Axa καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 6,48% έκλεισε στα 15,09 ευρώ, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό της τα τελευταία πέντε έτη.

Κατακόρυφη πτώση κατά 40,9% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας Autonomy. Η βρετανική εταιρεία λογισμικού προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 12 εκατ. δολ. και 13 εκατ. δολ. από 14,1 εκατ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

Αντιθέτως, μικρή άνοδο (0,16%) σημείωσε η μετοχή της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L' Oreal μετά την είδηση ότι στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις της αυξηήθηκαν κατά 56,6%.

Ανοδικά κινείται επίσης και η μετοχή της Deutsche Telekom Η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ελέγχει το 43% της παραπάνω εταιρείας, κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του Ρον Ζόμερ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας.

Ο Ζόμερ δέχεται μεγάλες πιέσεις να παραιτηθεί μετά την αποτυχία του να ενδυναμώσει τη μετοχή της εταιρείας και να τακτοποιήσει τα μεγάλα της χρέη. Υστατη προσπάθεια του Ζόμερ να κρατηθεί στην ηγεσία της Deutsche Telekom θεωρείται η σχεδιαζόμενη συγχώνευση μεταξύ της VoiceStream Wireless με την αμερικανική εταιρεία ΑΤ&Τ Wireless Services http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/07/11/230621.htm .

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα