«Πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέος ζητεί ο πρόεδρος του Ifo

«Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα»
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012 14:43
UPD:14:43

Υπέρ ενός «πραγματικού κουρέματος» του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα «βαρέλι δίχως πάτο».

«Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε ο κ. Ζιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία.

Ο γνωστός γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους συμπεφωνημένους όρους, αλλά ότι συνεχώς υπήρχε σταδιακή άμβλυνση των κριτήριων και ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς αυτό θα απαιτούσε την μείωση των τιμών των αγαθών κατά 30-40%.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, αλλά θεωρεί προβληματικό «να τα κάνουμε όλα μέσω της μείωσης των επιτοκίων».

Ο κ. Ζιν κατηγόρησε, παράλληλα, τους γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν. «Η πολιτική προσπαθεί να καθησυχάζει», καθώς, όπως λέει ο γερμανός οικονομολόγος, «όταν έχει κανείς την αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς επίλυση, τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής για τα κόμματα που κυριαρχούν».

«Αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη οι πολίτες εδώ θα πιάνονται κορόιδα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Η κρίση σε καμία περίπτωση δεν επιλύθηκε», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και κατέληξε λέγοντας ότι όλα αυτά λέγονται «προκειμένου να καθησυχάσουν τους Γερμανούς για να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν περαιτέρω το πορτοφόλι τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα