Βερολίνο: Δεν χρειάζεται να είναι ΥΠΟΙΚ ο πρόεδρος του Eurogroup

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2012 15:09
UPD:16:03

Τη Δευτέρα το βράδυ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τους εταίρους να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανεύρεση του διαδόχου του, ώστε να εγκαταλείψει τη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup δεν χρειάζεται να είναι υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, διορθώνοντας δήλωση που είχε κάνει λίγο νωρίτερα.

«Αυτό δεν ισχύει πλέον», είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η διάταξη αυτή είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Χθες, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, ανέβασε τον πήχη για τον διάδοχο του κ. Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup, θεωρώντας ότι τη θέση δεν θα πρέπει να πάρει υπουργός, αλλά πρωθυπουργός ή πρόεδρος χώρας της Ευρωζώνης. «Τη θέση θα πρέπει να την πάρει ηγέτης χώρας της Ευρωζώνης», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η κ. Φέκτερ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τους εταίρους να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την ανεύρεση του διαδόχου του, ώστε να εγκαταλείψει τη θέση του στις αρχές του επόμενου έτους.

Τους τελευταίες μήνες, ακούστηκαν αρκετά ονόματα για τη διαδοχή του σημερινού προέδρου του Eurogroup, μεταξύ των οποίων αυτό του φινλανδού πρωθυπουργού, Γίρκι Κατάινεν, και κυρίως του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, ο γαλλογερμανικός άξονας που παίζει καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή, δεδομένου ότι Γαλλία και Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα