Επιστολή της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στον Όλι Ρεν

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 19:55

Τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα και την Ιρλανδία για περικοπές των μισθών και των συντάξεων και για την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας στις δύο χώρες, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC).

Αναλυτικά η επιστολή:

«ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ (ΣΕΣ)

Βρυξέλλες, 11 Ιανουαρίου 2011

Προς

κο. Όλι Ρεν

Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών

Υποθέσεων

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αγαπητέ Επίτροπε,

Η ενημέρωση που λαμβάνω από τα συνδικάτα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας αναφέρεται στο ρόλο που διαδραματίζουν τα στελέχη σας κατά την εφαρμογή των πακέτων διάσωσης ΕΕ/ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα η καταγγελία αφορά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της Επιτροπής αγνοούν τις διαδικασίες κοινωνικού διαλόγου και συλλογικών διαπραγματεύσεων και παρεμβαίνουν άμεσα στην αγορά εργασίας των χωρών αυτών. Εκδίδονται «φιρμάνια» με στόχο την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Συνεπώς, οι προτάσεις που διατυπώνονται από την Επιτροπή με στόχο την περικοπή των ελάχιστων μισθών, τη μείωση της μισθολογικής «δυσκαμψίας» και την περικοπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, καθιστούν πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας και, στην περίπτωση της Ιρλανδίας, προβλέπουν μισθούς που θα αντανακλούν τις «συνθήκες της αγοράς» (Οι λέξεις στα εισαγωγικά είναι απόσπασμα από την αλληλογραφία του κ. Szekely, της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων).

Είναι προφανές πλέον πως η επίθεση αυτή αποτελεί βασικά μια περίπτωση άσκησης πίεσης για υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη και προωθείται από την Επιτροπή. Οι προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση πιθανόν να γενικεύσουν αυτές τις πιέσεις εντός και εκτός Ευρω-ζώνης και δεν θα εφαρμοστούν απλά σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητώ μια επείγουσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να διευκρινιστούν κάποια θέματα και να προειδοποιήσω πως η ΣΕΣ δεν θα στηρίξει τις δράσεις της ΕΕ που θα κινηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση, ή τις προτάσεις για οικονομική διακυβέρνηση, ούτε οποιαδήποτε νέα συνθήκη που τις εμπεριέχει και η οποία μοιάζει, σε κάποιες πτυχές της, με τις διατάξεις για αποζημιώσεις (τιμωρία) της Συνθήκης των Βερσαλλιών περιορίζοντας τα κράτη μέλη σε ημι-αποικιακό στάτους.

Περιμένοντας άμεση απάντηση στο αίτημά μου.

Με τιμή

Τζον Μόνκς

Γενικός Γραμματέας ΣΕΣ

Αντίγραφο σε:

• κο. Μπαρόζο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

• κο. Άντορ, Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

• κο. Βαν Ρομπόϊ, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

• κο Στρος Καν, Διευθυντή ΔΝΤ

• κο Τρισέ, Πρόεδρο ΕΚΤ

• κο Ορμπάν, Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας – Προεδρία ΕΕ

• κο. Ντε Μπάκ, Γενικό Διευθυντή Business Europe»

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα