Β. Ράπανος: Μονόδρομος η ανάκτηση της αξιοπιστίας της οικονομίας

«Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό»
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2011 20:24

Μονόδρομος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο.

Όπως ανέφερε ο κ. Ράπανος, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών-Η εμπειρία 2007-2009» των κ.κ. Δημήτρη Σπαρτιώτη και Γιάννη Στουρνάρα, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες οφείλονται αποκλειστικά στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και στις επιπτώσεις που δημιούργησαν.

Η υποβάθμιση, όπως εξήγησε, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας είχε ως συνέπεια να αποκλειστούν οι τράπεζες από την διατραπεζική αγορά, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες ακολούθησαν.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που απασχολούν τον τραπεζικό κλάδο, ο πρόεδρος της ΕΤΕ εστίασε στη μείωση των καταθέσεων, την οποία χαρακτήρισε σημαντική. «Οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι ανοικτές, αλλά η δεξαμενή δεν έχει υλικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι η επανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει την διατραπεζική αγορά για τις τράπεζες και θα μειώσει την εξάρτηση τους από την ρευστότητα που σήμερα τους παρέχει η ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, σημείωσε ότι όχι μόνον δεν βοήθησαν να αποφευχθεί η κρίση, αλλά σήμερα επανέρχονται ως τιμητές σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Επισήμανε τέλος ότι, εκτός από τις αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις για την ομαλοποίηση της προβλημάτων διεθνώς, απαιτείται πολιτική βούληση και άλλες πρωτοβουλίες ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ

Σχολιασμένα