Προς οικονομική και εμπορική συνεργασία Ελλάδα και Αρμενία

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 17:13

Την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αρμενίας συζήτησαν ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υπουργός Οικονομίας της Αρμενίας Τιγκράν Νταβτιάν.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΝ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προωθηθούν από τις δύο χώρες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναθερμανθούν οι οικονομικές σχέσεις, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Αρμένιος υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Χρυσοχοϊδη να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα την πρωτεύουσα της Αρμενίας, επικεφαλής αντιπροσωπείας με Έλληνες επιχειρηματίες προκειμένου να τονωθούν περισσότερο οι διμερείς σχέσεις. Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταγράψει τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος - Αρμενίας, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Την περίοδο 2005 - 2009 παρουσιάζουν πτώση της τάξης του 38,4% που οφείλεται τόσο στη μείωση των εξαγωγών της Ελλάδας όσο και στις εισαγωγές. Το 2009 το εμπορικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό για την Ελλάδα κατά 8,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σταθερά πτωτική πορεία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αρμενία, είναι λιγοστές και σύμφωνα με στοιχεία της Αρμενικής πλευράς, το 2007 η χώρα μας εμφανιζόταν για τελευταία φορά στους πίνακες των επενδυτών, με επενδύσεις ύψους 85 χιλιάδων δολαρίων στους τομείς των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα