Σε διαβούλευση και η ρύθμιση για τα παίγνια

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 14:57
UPD:14:59

Σε διαβούλευση στο www.opengov.gr τέθηκε μέχρι και τη Δευτέρα 31/1, το προσχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, μετά την έγκρισή του από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Σε διαβούλευση στο www.opengov.gr/minfin/?p=634 τέθηκε μέχρι και τη Δευτέρα 31/1, το προσχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων, μετά την έγκρισή του από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης, στόχος της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων, η οποία σήμερα λειτουργεί χωρίς έλεγχο, σε βάρος των δημοσίων εσόδων και του κοινωνικού συνόλου.

Οι στόχοι της προτεινόμενης νομοθετικής παρέμβασης είναι:

- Η ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και ειδικά των νέων, την ένταξη και παρακολούθηση σε νόμιμο πλέον πλαίσιο των διεξαγόμενων παιχνιδιών.

- Η διασφάλιση και είσπραξη εσόδων για το κράτος από μία αγορά της οποίας ο παράνομος κύκλος εργασιών εκτιμάται σε περισσότερα από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Ειδικά για το 2011 προβλέπεται η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από την έκδοση αδειών και 200 εκατ. ευρώ από τα τέλη των τυχερών παιγνίων (τα οποία θα εισπράττονται σε ετήσια βάση).

- Η προσαρμογή των εθνικών διατάξεων στην κοινοτική νομοθεσία, αφού η γενική απαγόρευση της λειτουργίας τεχνικών παιχνιδιών στη χώρα μας έχει καταδικαστεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το πρόστιμο για τη χώρα μας είναι 31.536 Ευρώ ημερησίως.

Όπως ακόμη επισημαίνεται, στα οφέλη από το άνοιγμα και τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων περιλαμβάνονται η ρύθμιση της αγοράς και η προστασία των παικτών, ιδιαίτερα των ανηλίκων, η ένταξη σε πλαίσιο εποπτείας μιας αγοράς που υφίσταται και αφορά χιλιάδες παίκτες, αλλά και η είσπραξη εσόδων πάνω από 1 δισ. ευρώ σε διάστημα 2-3 ετών, ποσό που όπως σημειώνεται, αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων, ή στο 100% της περικοπής του ΠΔΕ, σε συνάρτηση με την είσπραξη εσόδων από το διαδικτυακό στοίχημα, αντί για εταιρείες που εδρεύουν στο εξωτερικό και σε φορολογικούς παραδείσους.

Το δεύτερο αυτό στάδιο διαβούλευσης έρχεται σε συνέχεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όταν τέθηκε καταρχήν το πλαίσιο διαλόγου για τη ρύθμιση της αγοράς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα υπαρκτό ζήτημα της ελληνικής οικονομίας. Τότε, κατατέθηκαν περισσότερες από 1.500 απόψεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έλαβε εγγράφως πολλές ακόμα προτάσεις φορέων και πολιτών. Ακολούθησε ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπου κατέθεσαν τις θέσεις τους. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, για να φτάσουμε τελικά σε ένα κείμενο διατάξεων.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα