ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το χρέος

Ελπίδες ότι θα αποφευχθεί η στάση πληρωμών
Κυριακή, 31 Ιουλίου 2011 15:36
UPD:19:53

Εντείνεται η αισιοδοξία για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής στάσης πληρωμών στη χώρα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για ένα σχέδιο που θα αυξάνει το όριο του χρέους των ΗΠΑ και θα περιορίζει το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές του Κογκρέσου, το κανάλι ανέφερε ότι με τη συμφωνία αυτή θα αυξηθεί το όριο του χρέους μέχρι και τις εκλογές του 2012, θα περιοριστούν κατά 1 και πλέον τρισ. δολάρια οι δαπάνες για την επόμενη δεκαετία και θα συσταθεί μια νέα ειδική επιτροπή που θα αναλάβει να κάνει προτάσεις για τον περαιτέρω περιορισμό του ελλείμματος.

Σύμφωνα πάντα με το ABC, τα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να ενημερωθούν για το πλαίσιο της συμφωνίας αργότερα σήμερα.

Νωρίτερα, κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν ανακοινώσει ότι έπειτα από μια εβδομάδα άκαρπων συζητήσεων, βρίσκονται πλέον σε σοβαρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Ομπάμα για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.

«Έχουμε πλέον ένα επίπεδο σοβαρότητας με τους σωστούς ανθρώπους στο τραπέζι», δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί εμφανίστηκαν μάλιστα «πεπεισμένοι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. «Ο γερουσιαστής Μακόνελ και εγώ είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μπένερ, μόλις τρεις ημέρες πριν από την προθεσμία της 2ας Αυγούστου, την ημερομηνία ως την οποία επαρκούν τα κεφάλαια που δανείζεται το ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ, το σχέδιο να τεθεί δοκιμαστικά σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο του κόμματός του για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, αναβλήθηκε ως τις 13:00 την Κυριακή ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ (20:00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος για διαπραγμάτευση και να αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμβουλος του αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε «κρίσιμη» τη σημερινή ημέρα για την εξεύρεση μιας λύσης που θα επιτρέψει σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να συμφωνήσουν όσον αφορά στην αύξηση του ορίου του χρέους.

«Πρέπει να βρούμε μια λύση. Η σημερινή ημέρα είναι προφανώς κρίσιμης σημασίας», είπε ο Ντέιβιντ Πλουφ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NBC.

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα