Υστέρηση των εσόδων στο επτάμηνο

Στα 15,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 14:41
UPD:17:32

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15.513 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου σε σχέση με το στόχο της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουάριου-Ιουλίου 2011, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15.513 εκατ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16.475 εκατ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και ελλείμματος 12.449 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού (τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ μειωμένες κατά 1.049 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι συνολικές δαπάνες (τακτικός και ΠΔΕ).

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 26.847 εκατ. ευρώ και η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 περιορίζεται σε 6,4% από 8,3% στο α΄ εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών. Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1%.

Αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010 παρουσιάζονται οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ, στην αύξηση καταβολής επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ, αλλά και στις δαπάνες νοσοκομείων.

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% ή κατά 1.350 εκατ. ευρώ ενώ μείωση κατά 37,6 ή 1.581 εκατ. παρουσιάζουν οι δαπάνες του ΠΔΕ.

ΟΠως διευκρινίζει το υπουργείο, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης.

ΝΔ: Παράδειγμα αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής η Ελλάδα

Για αδυναμία της κυβέρνησης να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της οικονομίας, κάνει λόγο η ΝΔ, με αφορμή την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

«Ακόμη και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων, λόγω αδυναμίας επίτευξής τους, και παρά τις λογιστικές αλχημείες με τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αλλάζει: η οικονομία παραμένει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», σχολιάζουν σε κοινή τους δήλωση οι αναπληρωτές τομεάρχες του κόμματος κ.κ. Χρ. Σταϊκούρας και Ιω. Βρούτσης.

«Η χώρα, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών της, αποτελεί ένα… ‘καλό παράδειγμα’ αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», παρατηρούν, σημειώνοντας ότι η ΝΔ «δικαιώνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της».

Δημοκρατική Συμμαχία: Δεν αποδίδει η πολιτική της υπερφορολόγησης

«Οι δαπάνες αντί να περιορίζονται αυξάνονται κατά 1,3 δις ευρώ, τη στιγμή μάλιστα που το κράτος δεν καταβάλλει εδώ και μήνες τις οφειλές του σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και προμηθευτές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Τονίζει ακόμη ότι «η πολιτική της υπερφορολόγησης αποδεικνύεται λοιπόν πως δεν αποδίδει. Δεν αυξάνει τα έσοδα και δεν περιορίζει τα ελλείμματα, αντιθέτως εξαντλεί τους πολίτες και νεκρώνει την αγορά».

Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση «να κινηθεί στο σωστό δρόμο συγκέντρωσης εσόδων μέσα από την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που περιορίζουν την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και μειώνουν σημαντικά τις μαύρες τρύπες που δημιουργούν οι τεράστιες δημόσιες δαπάνες».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα