Νέο ρεκόρ ανεργίας το Μάιο

Αυξήθηκε στο 16,6%
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011 12:00
UPD:17:29

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%) και ανήλθαν σε 822.719 άτομα.

Στο νέο ιστορικό υψηλό του 16,6% ανήλθε η ανεργία το Μάιο του 2011, από 12,0% που ήταν το Μάιο του 2010 και 15,8% τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%) και διαμορφώθηκαν σε 4.131.528 άτομα.

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%) και ανήλθαν σε 822.719 άτομα.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.383.374 άτομα.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (40,1%) και στις ηλικίες 25-34 ετών (22%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε το Μάιο σε 20% από 14,8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και στους άνδρες σε 14,1% από 9,9%.

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,%) και στην Κεντρική Μακεδονία (19,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο (12,8%), τη Θεσσαλία (12,8%) και στην Ήπειρο (13,1%).

Γ. Κουτρουμάνης: Αναμένουμε περαιτέρω αύξηση μετά το φθινόπωρο

«Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας μετά το φθινόπωρο, αναμένει η κυβέρνηση», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 fm. Γι’ αυτό «έχουμε έγκαιρα κάνει έναν προγραμματισμό», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε ότι «η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες», ενώ ανέφερε πως «η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη».

Για επαναπροσανατολισμό με στόχο την ανακατανομή πόρων έκανε λόγο ο υπουργός στη συνέχεια των δηλώσεών του, λέγοντας «αν διαθέσεις περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ασφαλώς, θα έχεις περισσότερες θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και τις καταγγελίες για «πράσινες» προσλήψεις, ανέφερε ότι το υπουργείο είναι σε επαφή με το ΑΣΕΠ.

«Όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν είναι, αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες, δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι ότι εμείς θα διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος», κατέληξε.

ΝΔ: Eφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον

Για «εφιαλτικό εργασιακό περιβάλλον» έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Νικολόπουλος.

Υπογράμμισε ότι «το ζήτημα της ανεργίας με τις ποσοτικές και ποιοτικές του παραμέτρους αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Ασκώνταας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε ότι «ύστερα από τις αλλεπάλληλες ''σωτηρίες'' που μας εξασφαλίζουν, με αποκλειστική ευθύνη τους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και οι πρόθυμοι υποστηριχτές της, το εργασιακό περιβάλλον σε όλες τις εκφάνσεις του γίνεται ολοένα και περισσότερο εχθρικό για τους εργαζομένους. Βάσει των συνθηκών που το Μνημόνιο, το Μεσοπρόθεσμο και όλες οι άλλες ''σωτήριες'' συμφωνίες που το ΠΑΣΟΚ έχουν επιβάλει, εκβιάζοντας, μάλιστα, για τη συναινετική αποδοχή τους, το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας βρίσκεται υπό διωγμό».

Ο κ. Νικολόπουλος επισήμανε ότι «οι εργαζόμενοι, όμως, είναι η πραγματική πηγή πλούτου της οικονομίας μας. Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, το ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι η πραγματική περιουσία της χώρας μας. Είναι η παράμετρος δημιουργίας ενός διαχρονικά βιώσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που ιδιαίτερα σήμερα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση «να σταματήσει να μας ''σώζει'', να σταματήσει να ξεκουράζεται σε παραλίες από τις άοκνες προσπάθειές που κατέβαλε το προηγούμενο χρονικό διάστημα λαμβάνοντας καταστροφικά μέτρα και να ασχοληθεί, επιτέλους, με την ανάπτυξη, την άμεση απελευθέρωση του συνόλου των υγιών δυνάμεων του ελληνικού λαού, που γνωρίζουμε όλοι πως μπορεί να κάνει θαύματα όταν βρεθεί στο σωστό περιβάλλον».

Μέτρα προστασίας των ανέργων ζητεί το ΚΚΕ

Για απουσία μέτρων προστασίας των ανέργων έκανε λόγο με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ για την ανεργία, το ΚΚΕ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δίνει περισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ώρα που εξαπολύει νέα βάρβαρη επίθεση για περισσότερους μισοαπασχολούμενους και ανέργους.

Όπως επισήμανε το Κομμουνιστικό Κόμμα, η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, για την ανατροπή της πολιτικής που ξεριζώνει το δικαίωμα στη σταθερή εργασία με δικαιώματα, γιατί υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Κλιμάκωση της ανεργίας προβλέπει ο ΛΑΟΣ

Κλιμάκωση της ανεργίας «βλέπει» ο ΛΑΟΣ. «Ας μην βαυκαλίζονται στην Κυβέρνηση ότι θα σταματήσουν την αύξηση της ανεργίας. Όπως πάνε τα πράγματα να αναμένουν κλιμάκωση και μάλιστα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Δριμεία κριτική ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση, η τρόικα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι έφεραν την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία σε κάθε νοικοκυριό», σχολίασε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, υπεύθυνος εργατικής πολιτικής, Δ. Στρατούλης, αναφερόμενος στα νέα στοιχεία για την ανεργία.

Κατηγόρησε παράλληλα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «με τις νέες απειλές του στους δημοσίους υπαλλήλους, ότι εφ’ όσον αντισταθούν στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές θα λογοδοτήσουν στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών, είναι σα να μιλάει ‘για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου’».

«Στο δικαστήριο της συνείδησης των πολιτών έχει ήδη κριθεί και καταδικαστεί η κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου για την πρωτοφανή ανεργία και φτώχεια που έχει επιφέρει η τροϊκανή πολιτική της στο λαό και στη νεολαία, για τις περικοπές μισθών και συντάξεων και για το ξεπούλημα του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «όσο και να απειλεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες».

Διαρθρωτικές αλλαγές ζητεί η Δημοκρατική Συμμαχία

Να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές και να ενεργοποιήσει δράσεις και πρωτοβουλίες μέσα από το ΕΣΠΑ, ώστε να δώσει ανάσα στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις προκειμένου να διατηρηθούν οι ήδη υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ζητεί από την κυβέρνηση η Δημοκρατική Συμμαχία.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει, όπως αναφέρει, «πως λύση μπορεί να δοθεί μέσα από πολιτικές που θα επιδοτούν την εργασία και όχι την ανεργία, προχωρώντας άμεσα σε:

1. Μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω των 30 ετών.

2. Στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και των μητέρων μονογενεϊκών οικογενειών, με συγκεκριμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ».Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα