Κύπρος: Έκκληση ΥΠΟΙΚ για συναίνεση στα μέτρα

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 16:09

Να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας και να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας και να ψηφίσουν το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Ο κ. Καζαμίας δήλωσε πρόθυμος να πείσει με προτάσεις τα κόμματα, επισήμανε ότι την επομένη της έγκρισης του πακέτου θα ξεκινήσει η συνομολόγηση του δεύτερου πακέτου μέτρων, που θα ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα από τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει νέες επαφές με τις πολιτικές δυνάμεις για το θέμα αυτό.

Ανέφερε ακόμη ότι με το δεύτερο πακέτο θα υπάρξουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και πως είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να λύσει μόνη τα προβλήματά της. «Όταν ενώσουμε τις φωνές μας το μήνυμα προς τα έξω θα είναι πολύ ισχυρότερο», είπε.

Χαρακτήρισε την κατάσταση της οικονομίας αναστρέψιμη, επισημαίνοντας ότι λύσεις υπάρχουν και πρέπει να δοθούν από κοινού. Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η μη έγκριση των μέτρων από τη Βουλή θα αποβεί εις βάρος του λαού.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που διατύπωσαν οι σύνδεσμοι εργοδοτών ότι δεν υπάρχουν στο πακέτο μέτρα για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Καζαμίας δήλωσε ότι αυτά τα οποία είναι υπό συζήτηση ισχύουν εδώ και 51 χρόνια.

Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμμένουν στην υποβολή δικών τους προτάσεων για συμπληρωματικά μέτρα.

Ειδικότερα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα επιμείνει στην υλοποίηση του αρχικού οικονομικού πακέτου που είχε συμφωνηθεί με τα κόμματα στο Προεδρικό στις 15 Ιουλίου, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλει και εισηγήσεις για πρόσθετα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι μεταξύ των εισηγήσεων που συζητούνται είναι και η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 65ο έτος. Πρόκειται, είπε, για παλιά εισήγηση του ΔΗΣΥ, αλλά και διαρθρωτικό μέτρο για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα άλλα κόμματα, καθώς και η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου, ανακοίνωσαν ότι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στα 65 είναι συζητήσιμη.

Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει εισηγήσεις στη Βουλή και θα αναλάβει το πολιτικό κόστος που της αναλογεί, προτείνοντας «ουσιαστικά μέτρα που θα δώσουν ελπίδα στην κυπριακή οικονομία και ηχηρά μηνύματα στις αγορές».

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι ο χρόνος τελειώνει, γιατί τα επιτόκια των κυπριακών ομολόγων απαγορεύουν οποιαδήποτε σκέψη για εξωτερικό δανεισμό, ενώ οι κυπριακές τράπεζες, στις οποίες η κυβέρνηση αναμένει να προσφύγει για εσωτερικό δανεισμό, δέχονται συνεχείς υποβαθμίσεις.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα