Αύξηση 1,82% των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 11:00
UPD:16:52

Αυξημένοι κατά 1,82% -σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο και ανέρχονται σε 699.658 άτομα.

Αυξημένοι κατά 1,82% -σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα- είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο και ανέρχονται σε 699.658 άτομα. Από αυτά 288.961 είναι άνδρες (ποσοστό 41,30%) και 410.697 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,70%).

Στην ηλικιακή ομάδα από 30-54 ετών αναλογεί το 62,70% των εγγεγραμμένων ανέργων, στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 αναλογεί το 28,09% και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών αναλογεί το 9,21%.

Στο εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναλογεί το 45,21% αυτών, στο εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως 3η Γυμνασίου) αναλογεί το 35,54%, στο εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 18% και στο εκπαιδευτικό επίπεδο χωρίς εκπαίδευση το 1,25%.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 205.534 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 7.219 άτομα, ποσοστό 3,64% σε σχέση με τον Ιούνιο.

Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, το 84,49% είναι κοινοί επιδοτούμενοι, το 6,94% είναι οικοδόμοι επιδοτούμενοι, το 3,76% είναι εποχικοί λοιποί επιδοτούμενοι, το 2,62% είναι εκπαιδευτικοί επιδοτούμενοι και το 1,83% είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων επιδοτούμενοι.

Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 81.773, μειωμένες κατά -19,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (102.032) και κατά -12,07% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (92.996). Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 23.988 (μειωμένες κατά -9,89% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -11,17% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 31.532 (μειωμένες κατά -30,95% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μειωμένες κατά -11,22% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.510 (αυξημένες κατά 9,86% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά μειωμένες κατά -13,28% σε σχέση με τον Ιούλιο 2010).

Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 55.520, το 56,79% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -23,20% από τον προηγούμενο μήνα Ιούνιο (72.287) και μειωμένο κατά -11,20% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (62.520).

Από τις παραπάνω ροές της μισθωτής απασχόλησης προκύπτει αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 743 θέσεις εργασίας, έναντι 6.524 τον Ιούνιο και 1.059 τον Ιούλιο του 2010.

ΝΔ: Η κυβέρνηση καταπολεμά την ανεργία στα χαρτιά

Έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Νικόλαος Νικολόπουλος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση καταπολεμά την ανεργία στα χαρτιά και εκφράζοντας φόβους για εκτίναξή της το επόμενο διάστημα, με τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

«Η κυβέρνηση εξαγγέλλει προγράμματα με θηριώδεις προϋπολογισμούς και με αριθμούς ωφελούμενων που ξεπερνούν τους άνεργους της χώρας μας, στα χαρτιά, δηλαδή, καταπολεμά την ανεργία, στην πραγματική οικονομία όμως και στην κοινωνία, ο εφιάλτης της ανεργίας δεν υποχωρεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολόπουλος ζήτησε «ουσιαστικά μέτρα» για την ανάσχεση της ανεργίας, επισημαίνοντας πως «όλοι πια ξέρουν ότι χωρίς ανάπτυξη, χωρίς επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Μέτρα για τους ανέργους ζητεί το ΚΚΕ

Μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειές τους ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο επίσης τονίζει ότι πρέπει «να σταματήσουν τώρα οι επιχορηγήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να καταργηθούν οι διάφορες Μ.Κ.Ο. που εκμεταλλεύονται τους ανέργους, κάνοντας σύγχρονο δουλεμπόριο».

Μάλιστα, καλεί τους εργαζομένους «για το δικαίωμά τους στη σταθερή εργασία, με σύγχρονα εργασιακά ασφαλιστικά μισθολογικά δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα».

Πυρά ΛΑΟΣ κατά ΚΚΕ

«Η εχθρική δράση της αριστεράς και του ΠΑΜΕ έναντι των επιχειρηματιών, έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας. Με αυτά που γίνονται ούτε τρελός επενδύει, ούτε μεγαλώνει την επιχείρησή του. Από πού λοιπόν θα απορροφηθεί η ανεργία;», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΑΕΔ.

ΣΥΝ: Ανεργία ρεκός στην καρδιά το καλοκαιριού

«Είναι πρωτοφανές για τη χώρα ότι η ανεργία σπάει όλα τα ιστορικά ρεκόρ, ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση για εποχικές εργασίες», παρατηρεί ο ΣΥΝ.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και η τρόικα με το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και τους εφαρμοστικούς νόμους βαθαίνουν την ύφεση και οδηγούν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες στη φτώχεια και την ανεργία, οδηγώντας χιλιάδες νέους και νέες και μάλιστα με πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας», συμπληρώνει.

ΔΗΜΑΡ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ανεργία

«Η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και των γυναικών, αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει ότι «τα ποσοστά λαμβάνουν, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις, καταδεικνύοντας ότι κάθε μήνας που περνάει είναι χειρότερος από τον προηγούμενο».

«Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια», τονίζει το κόμμα.

Σημειώνει, τέλος, ότι «απαιτείται σταθερή αναπτυξιακή πορεία, με συγκεκριμένο σχέδιο, αλλά και μέτρα για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση».

ΓΣΕΕ: Αποτέλεσμα της σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής η ανεργία

«Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ επιβεβαιώνουν δυστυχώς με τον πιο έντονο τρόπο τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ για τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης σκληρής περιοριστικής εισοδηματικής πολιτικής», παρατηρεί ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος.

«Η δε πρόσφατη απόφαση για την αύξηση από 1/9/2011 του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τα είδη εστίασης, θα επιφέρει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα και θα οδηγήσει την ανεργία σε ακόμη πιο εφιαλτικά επίπεδα», συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο κ. Παναγόπουλος υποστηρίζει ότι «αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας». «Διαχρονική απαίτηση της ΓΣΕΕ είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η διεύρυνση του χρόνου χορήγησης του, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χιλιάδες άνεργοι», καταλήγει.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα